fbicon
×

Поканете пролетта у дома като освежите стените

Пролетта е добре позната като време, в което малко или много ни наляга пролетна умора, но също така и като период, подходящ за ремонти у дома. Така както природата се събужда за нов живот, у нас се заражда желание за освежаване и обновяване. А и след бавно минаващия и донякъде неприветлив зимен сезон свежестта и ароматите на пролетта някак ни подтикват да замисляме нови решения за интериорното пространство, да обновяваме различни неща, а защо не и да пребоядисаме стените у дома.

Кога е най-подходящо да боядисваме стените?

Най-удачно е да боядисваме стените през пролетта и есента, тъй като тогава няма много влага и боята ще изсъхне по-бързо и ще прилепне по-добре към повърхността на стената. Препоръчително е температурата в помещението, което ще се боядисва, да е между 10 и 25°C. При температура под 10°C боята може да не прилепне добре на стената, а при по-горещо време има риск да се получат балончета в боята. 

Жилищните помещения да се боядисват веднъж на четири години, съветват пък специалистите. Така в най-голяма степен се ликвидират в зародиш микроби и плесени и се създава по-здравословна среда. За хотелски стаи, болнични и ресторантьорски помещения срокът дори е по-малък. 

Да се подготвим като защитим мебелите и пода

Пребоядисването на стените определено носи свежо настроение и положителна енергия, но чувството няма да е чак толкова приятно, ако след това трябва да почистваме мебелите и пода от капки боя и петна. Затова е добре да ги покрием, за да ги предпазим максимално добре. За целта могат да се използват покривни найлони или защитни фолиа, предназначени за бояджийски и всякакви ремонтни дейности. Предпазните средства са плътни, с повишена здравина, и обикновено са с размери 4x5 м (осигуряват 20 кв. метра покривна площ). За още по-голямо удобство може да се ползва и покривен найлон със самозалепваща лента, който се предлага на ролки с различна дължина.

Грундирайте за по-добър резултат

За да постигнете по-добър резултат и по-голяма дълготрайност е желателно да грундирате преди да нанесете боята. А преди това трябва да почистите повърхностите на стените. Те трябва да са напълно чисти, сухи и гладки. В случай че има вдлъбнатини и дракостини, е добре да бъдат коригирани с фина шпакловка. Основното предназначение на грундирането е да укрепи и изравни повърхността на стената и да увеличи адхезията на боята. Грундът прониква надълбоко в стената и заздравява основата, а от друга страна запушва порите на стената и така се намалява значително разходът на боя. Като цяло грундът изравнява попиващата способност на стената, допринася за по-изявен цвят и по-голяма дълготрайност на боята. 

Как да боядисаме – машинно или на ръка?

Машинното боядисване (с пистолет) има редица предимства, като най-същественото е, че съкращава значително времето за работа. При машинното боядисване боята се изтласква под високо налягане, а дюзите с различни размери на изхода на пистолета позволяват контролиране на потока боя. Струята се оформя като ветрило, което покрива големи повърхности за изключително кратко време. 

С машините за впръскване на боя се създава гладък и равномерен слой, което води до нисък разход на квадратен метър. Също така с пистолет лесно се боядисват ъглите и труднодостъпните места. 

Машинното боядисване безспорно е много практично и ефективно, но има и неудобство. При този метод може да се получи разпрашаване на боята встрани. Затова е добре повърхностите, които няма да се боядисват, да бъдат добре покрити. Например, ако таванът вече е боядисан, а предстои да боядисате стените, то има вероятност да оцветите и него. От тази гледна точка ползването на пистолет е особено практично когато таванът и стените се боядисват в един и същи цвят.

Боядисването на ръка с валяк или четка е добър вариант, когато става въпрос за не много големи площи. Работата с тях си има тънкости, които е добре да се усвоят, преди да се използват тези инструменти. Валяк (мече) се използва на места, на които може спокойно да се търкаля. С четка боядисвайте на места, на които пространството е ограничено и няма достатъчно място за търкаляне на валяка. При боядисването на ръка можете и да експериментирате и да прилагате различни художествени модели. 

Съвети за качествено боядисване

За да предпазите дограмите и первазите и да отсечете добре ъглите ги облепете с хартиено тиксо. Залепващи ленти се използват най-често и за разделяне на цветовете, в случай че боядисвате в различни цветове. 

Според специалистите по-добрият метод за отсичане е върху залепващата лента да се боядиса с първия цвят, който е и под нея. След като изсъхне, се боядисва отгоре с втория цвят. Целта на това минаване с боята върху тиксото е да се уплътни снадката и да не се получи разтичане на боята под лепенката. Отсичане може да се прави и със специална четка, като се оставя бял кант (чрез приспособление с ролки, които го водят по повърхността на известно разстояние) и с акрилен силикон.

Боядисването да започва от тавана, съветват експертите. Идеята е, ако пръснат капки боя по стените, после да се заличат при боядисването на стените. Отгоре надолу се боядисват и стените, за да могат да се разнесат образувалите се капки и стичания на боята. С четка се боядисват ъглите и местата, на които не може да се използва валяк. 

Боядисването на стените може да стане с различни похвати –  оцветяване на мислени квадрати един до друг, чрез т. нар. картина V (в определен фрагмент се рисува буквата V, след което с леко наклонени движения боята се разстила на останалата повърхност), чрез W-метода (започвайки от ъгъла на стената да боядисвате с валяк големи букви W, като се стараете да не повтаряте върху вече оцветена площ). Всеки избира по-удобния за него вариант. 

Нанасянето на поне два слоя боя е желателно, за да се получи равномерен и плътен цвят. След нанасянето на първия слой е необходимо да се изчака боята да изсъхне напълно, което отнема между 2 и 4 часа.

Необходими консумативи

Преди да пристъпите към боядисване, освен покривен найлон, за който вече стана дума, е необходимо да си набавите и подходящи четки и валяци. Производителите предлагат най-разнообразни модели, но най-общо казано ще се нуждаете от валяк за стените и тавана, широка четка за ъглите и по-малка четка за фините крайни участъци около вратите и прозорците. За по-голямо удобство можете да си набавите бояджийска кофа, ваничка за боядисване, телескопична дръжка за валяк, решетка за отстраняване на боя от валяци, специални инструменти за почистването им. 

Коя марка латекс да избера?

Вероятно звучи клиширано да изберете латекс (боя на водна основа) на утвърдени производители, но наистина е по-добре да се доверите на доказани компании. Качественият латекс гарантира добър вид и дълготрайност. Най-евтиният вариант е винил-акрилният латекс, който има добро покритие и често се използва за боядисване на стените в жилищата. 

100% акрилният латекс осигурява по-добра наситеност на цветовете, дълготраен блясък и съответно има по-висока цена. При боядисването на стените с такава боя е възможно и те да се почистват с влажен парцал. Алкид-модифицираният латекс също предлага по-силен цвят и по-ярък блясък, и е добро решение за боядисване особено на външни стени. 

В крайна сметка колкото по-концентрирани са съставките в латекса (като пигменти, смола, носители), толкова и по-високи очаквания можете да имате към крайния резултат. 

Коментари (0)

Няма коментари към момента