Дюбели

Показани са 1-25 от общо 337 артикул(а)

     Дюбелът е немска дума и се изписва Dübel. Също така като болтовете и винтовете, дюбелът е крепежен елемент, който е предназначен за поставяне в предварително пробит отвор в крехък или порьозен материал като зидария, дървесина или бетон, така че да позволи прикрепването към него на някакъв сегмент или елемент. 

     Дюбелът има различна конструкция и носимоспособност и може да е изработен от пластмаса, метал дори и от дърво. В една от най-често използваните форми, дюбелът представлява втулка с вътрешна резба. След като бъде поставен в предварително пробит отвор в него се навива винт, който разтяга втулката и увеличава триенето между нея и отвора. Други видове дюбели са разтварящият се дюбел, втулков анкер, химичен анкер и други. 

     Видовe дюбели

     За всеки строителен материал се употребява конкретен вид дюбел. В някои случаи се използва различен вид дюбел и много често осигурява по-здрав монтаж от стандартния универсален дюбел. След като определим подходящия дюбел за конкретното приложение, следващата стъпка е да изберем размера от който се нуждаем.

     ВАЖНО: Диаметърът на свредлото трябва да е същия като на дюбела. Обозначението е върху дюбела, например S10 за диаметър на свредлото и дюбелина 10 мм. 

 • Дюбел тип “пеперуда” - този полиамиден дюбел е предназначен за използване в кухи стени и се състои от две части. Когато винтът се завива, задната част на дюбелът се сгъва двойно към предната му част. Друг вариант от този вид дюбел е, когато притежава 4 части, т.нар. “крила” и е идеален за монтиране в плитки отвори. Този дюбел може да се използва за окачване на картини, леки огледала и други леки предмети. Способността на този вид дюбел е да захваща здраво в гипсокартон или други подобни материали. 

   

 • Универсален дюбел - Класическият полиамиден дюбел се предлага в два основни типа. Ако дюбелът има яка в отворения край, яката остава извън пробития отвор и не позволява на дюбела да потъне надълбоко в отвора. А ако дюбелът не притежава такава яка, има способността да се вкара по-надълбоко в стената. Размерите, които може да намерите в dshome.bg варират между 5 мм до 16 мм. Когато затягате винта в дюбела, допринася за раздуването му и по този начин се закрепва здраво в стената. • Шарнирен дюбел - Този вид дюбел са използва главно за тавани и кухи стени. Притежава натегнати с пружина “крила”, които са монтирани върху резбата на винта. Дюбелът влиза в направения отвор със затворени крила. При навиване на винта, крилата започват да се отварят.

   

 • Анкерен болт - Този вид дюбел е предназначен за закрепвания, които трябва да издържат тежки товари или самите те да са под постоянно натоварване като например големи рафтове, стойки, подпори, подвижни стълби, конзоли, тръбопроводи и др. Пример: Анкерен болт с размер M12 може да издържи до 200 кг. натоварване. Като се затегне гайката или куката, шпилката се издърпва навътре. В резултат на това издърпване се получава разширяване на металните сегменти и те се притискат силно към обхващащия материал. 

   

 • Къс дюбел за плоскости - Този вид дюбел е изключително подходящ за дървени плоскости с дебелина 6 мм или повече. Разполага с къс отварящ се сегмент и е предназначен за използване с винтове за дървени плоскости. Ние от dshome.bg предлагаме такъв дюбел с диаметъри 6-12 мм.