Тънкослойно лепило за плочки ARDURIT X 7 G 25кг ARDEX - 1

Тънкослойно лепило за плочки ARDURIT X 7 G 25кг ARDEX

 • Циментова основа
 • Водоустойчиво, студоустойчиво и еластично лепило
 • Опаковка: торби с 25 кг нето 
 • Съхранение: в сухи помещения

ds63556
62,20 лв.

 

ARDURIT X 7 G е произведено с основа цимент. То е водоустойчиво, студоустойчиво и еластично лепило. Предназначено е за залепване на фаянс и теракот, гранитогрес, естествени камъни и изолационни строителни материали

Прилага се при външна и вътрешна употреба за лепене върху подове, стени и тавани на плочки от фаянс и теракот, гранитогрес, мозайка от стъкло и порцелан, както и твърди пенопласти от полистирол, полиуретан, фенолна смола, за лепене на плочки върху замазки с подово отопление. За лепенето на силно профилирани плочки с различна дебелина върху по-дебел слой от разтвора с използване на груб гребен към X 7 G може да се добави пясък. Пододящ е и за лепене на олекотени, топлоизолационни, изолационни и прозрачни плочи, последващо шпакловане на армиращата мрежа с добавяне на пясък и използването му като крайно покритие, както и за поставяне на керамични облицовки в резервоари за питейна вода (сертификат от изпитания на Института по хигиена в Гелзенкирхен, от 19.11.1989 (Nr E2735A/89/G) 

ARDURIT X 7 G представлява прах с цименти, пълнители, действащи еластично добавки. Насипното му тегло е около 1,3 кг/л. Забъркани с вода се получават пастообразни лепилни разтвори, които с хидратиране и изсъхване се втвърдяват до маси почти без напрежение и след няколко дни са устойчиви на вода и метеорологични условия. На практика тези маси прилепват без отделяне върху почти всички строителни материали, като например бетон, мазилка, тухли, гипс, полистирол замазки - също и от анхидрит или лят асфалт (вътрешно полагане), газобетон и гипскартон - без грунд и създават здрава връзка между строителните материали; в някои случаи е необходимо грундиране като сцепителен мост (напр. при вече съществуваща настилка от плочки или гипс). 

ARDURIT X 7 G прилепва върху суха и влажна основа, която обаче трябва да бъде здрава, носеща и без разединяващи вещества. Основата от гипс и абсорбиращ или шлифован анхидрит трябва да бъде суха и трябва да бъде грундирана с ARDEX P 51 - свързваща и грундираща дисперсия, разредена с вода в съотношение 1:3. Върху основа от метал, стъкло, стара плочкова настилка и сходни гладки и плътни основи при вътрешно приложение трябва да се нанесе грунда ARDEX P 82 или ARDEX P 4 - като сцепителен мост, който предпазва повърхността и от влагата на разтвора. 

В чист съд за забъркване се налива бистра вода и се прибавя с много добро разбъркване X 7 G - прах, докато не се получи хомогенен пастообразен разтвор без гранули. За забъркването на 25 кг X 7 G са необходими около 7,5 литра вода. Разтворът при 18-20°С може да се обработва около 5 часа. Корекции на гъстотата на разтвора могат да се правят като прибавеното количество вода несъществено се увеличи или намали. Разтворът се нанася със заглаждаща маламашка върху основата и се "изресва" вертикално с гребен - floating. При площи с голямо натоварване, напр. фасади, трябва да се намаже с разтвор и обратната страна на плочата - buttering + floating, - така че да се гарантира плътно залепване на строителните материали. При полагане на мозайка от стъкло и залепен на мрежа порцелан X 7 G трябва да се нанесе толкова обилно, че при натискане на мозайката да се получи залепване с възходяща фуга и по този начин - полагане в залепващия разтвор. Необходимите допълнителни фугирания в този случай трябва да се направят също с X 7 G.

При полагане на плочки върху свиващи се основи големините на полето трябва да се ограничават чрез разполагане на работни фуги. В зависимост от абсорбционната способност на основата и температурните условия, с разтвор могат да бъдат покривани повече или по-малко големи повърхности. Повърхностите обаче трябва да бъдат толкова големи, че всички части, които трябва да се лепят, да могат да бъдат полагани все още лесно в един пастообразен, влажен слой от разтвора в рамките на времето за поставяне. При полагането на фаянсови и теракотни плочки не е необходимо поставянето на предмети за разстояние (кръстачки). Положението на плочките може да бъде коригирано все още около 5 до 10 минути след поставянето им. При особено грапава и неравна основа се препоръчва изравняване на повърхностите с разтвора, след добавяне на пясък, като се използва гладка шпакла.

След втвърдяване на заглаждащия слой може да се работи както е описано по-горе. При лепенето на топлоизолационни и изолационни плочи разтворът се нанася с гребен или ивично по контура и точково в средата върху обратната им страна. Когато плочите нямат отворени пори, повърхността им трябва предварително механично да се награпави. В последствие е възможно шпакловане на армиращата мрежа с разтвор в който е добавен пясък и последващо използване като крайно покритие преди боядисване. В случаи на съмнение да се направят пробни залепвания. X 7 G да се обработва при температури на въздуха, основата и използваните материали над 5°С.  Когато се поставят фаянсови плочки или изолационни материали върху строителни плоскости, напр. талашитни плоскости, последните, за да не се деформират, трябва да се укрепват на къси разстояния чрез винтове върху скара от дървени летви или по подобен начин. 

При полагане на плочки върху балкони и тераси решаваща роля за качественото изпълнение играят предпоставките на строежа. Под замазки трябва да е налице хидроизолацията пo DIN 18195. Освен това бетонната плоча трябва да е изтеглена с наклон от 2% от стената на сградата по посоката оттичането на водата или трябва да се нанесе замазка за наклон, за да се избегне дълготрайно задържаща се вода. Терасите трябва да лежат върху капилярно чупещ слой. Стари настилки с плочки трябва да се отстраняват, преди всичко тогава, когато тези плочки имат увреждания от минусови температури и метеорологични влияния. 

Технически данни:

 • Съотношение на смесване: около 1 0Ч вода : 2, 5 ОЧ прах 
 • За поставяне в по-дебел слой разтвор може да се добави пясък: 1,0 ОЧ разтвор: 0,3 - 0,4 ОЧ пясък 0-1 мм 
 • Начало на втвърдяване: след около 5 часа/20°С 
 • Край на втвърдяване: след около 18 часа/20°С 
 • Разходна норма според структурата на основата и използвания гребен: 3 х 3 х 3 mm : 1,0 кг прах/кв.м; 6 х 6 х 6 mm : 1,7 кг прах/кв.м; 8 x 8 x 8 mm : 2,0 кг прах/кв.м 
 • Якост на натиск: съгласно DIN 1164 след 28 дни 18,2 N/кв.мм
 • Якост на опън при огъване: съгласно DIN 1164 след 28 дни 6,5 N/кв.мм
 • Повърхностна твърдост по Бринел: след 28 дни 41,00 N/кв.мм

Разфасовка
25 кг
Продукт строителни материали
Циментови лепила
32 Артикула
Продукта е добавен в любими