fbicon
×

Оранжерии и парници

Показване на 1-40 of 190 продукта

Оранжерии и парници

Селскостопанската работа е препитание и начин на живот за Вас или просто хоби, на което обичате да се посвещавате. И в двата случая няма да съжалявате, ако решите да инвестирате в оранжерия или парник. Най-общо казано оранжерията представлява помещение с прозрачни стени за отглеждане на растения. То предпазва растенията от неблагоприятни атмосферни условия и същевременно им позволява да приемат нужната за тяхното хранене слънчева светлина. 

Първоначално са се ползвали предимно стъклени оранжерии, които са били заменени от големи оранжерии с метални конструкции, а в днешно време масово се произвеждат оранжерии, покрити с полиетиленово фолио или поликарбонат. Така съвременните модели оранжерии са с доста по-леки конструкции, но в същото време достатъчно здрави.

Оранжерии с полиетиленово или поликарбонатно покритие

Оранжериите с полиетиленово покритие се характеризират с повишена устойчивост на механични натоварвания. Предпазват надеждно от силни ветрове, снеговалежи и ниски температури. Освен това имат специални добавки, които повишават устойчивостта към ултравиолетови лъчи. Така целостта на структурата и експлоатационният им живот се увеличават. Полиетиленовите оранжерии са подходящи за отглеждане на всички видове култури, а и са най-икономични от финансова гледна точка. 

Оранжериите с поликарбонатно покритие се отличават с вътрешен специален слой, който предотвратява появата на конденз по вътрешните стени. Оранжериите издържат на натоварвания от вятър и сняг и имат голяма удароустойчивост. Поликарбонатното покритие предава и разсейва светлина, като в същото време надеждно защитава растенията от вредните UV лъчи. Оранжериите от поликарбонат изискват по-голяма инвестиция, но пък и имат по-голям експлоатационен срок. 

По отношение на формата оранжериите могат да бъдат тунелни, правоъгълни, квадратни, пирамидни.

Какво различава оранжерията от парника

Парникът се използва основно за отглеждане на разсад.  Обикновено е малка конструкция с не много голяма височина. Загрява се от слънчевата енергия и от топлината, която се отделя при разлагането на тора. Парниците могат да бъдат стационарни и преносими. Обикновено нямат врати и за да се получи достъп до растенията в тях трябва да се свали или отвори горната или страничната част. 

Оранжерията е по-голямо съоръжение със защитен грунд с оптимална височина 2.5 м. Има и по-високи модели, в които свободно може да влезе човек или да се вкара селскостопанска техника. Загряват се предимно от слънчевата топлина, но може да се използва и изкуствено отопление. Предлага се и специално оборудване, което поддържа автоматично температурата и влажността на почвата и въздуха. Благодарение на различните източници на топлина, които могат да се използват в оранжериите (газови, електрически, дървени), в тях може да се отглежда разсад целогодишно. 

Защо е полезно да имаме оранжерия

В оранжерии можете да отглеждате органични зеленчуци, цветя, луковични растения, стайни растения, екзотични растения, всякакви видове разсад. Можете да променяте засадените растения всяка година или пък да отглеждате комбинация от растения едновременно.

Освен от неблагоприятни метеорологични условия, оранжериите защитават растенията и от нападения от сезонни вредители като скакалци, гъсеници, паяци и други.

В тях можете да съхранявате инструменти, консумативи, аксесоари и оборудване.

Друго предимство на оранжериите е, че в тях можете да засадите определени семена по-рано или по-късно, а не да чакате подходящия сезон.

Не на последно място оранжериите могат да допълнят облика на вашата градина, двор или външна площ и да допринесат за една прекрасна визия.

Какви оранжерии ще откриете в ДИ ЕС ХОУМ

В нашия онлайн магазин ще откриете тунелни оранжерии с различни размери, в това число и оранжерия за професионална употреба с дължина 15 м, оранжерии с дървена или алуминиева конструкция, оранжерии за домати, мини оранжерии, парници за разсади и т. н. Повечето от тунелните оранжерии са оборудвани с прозорчета за по-добра вентилация и врати. Сглобяват се лесно.

От dshome.bg можете да закупите всичко необходимо за поддръжката на вашата градина. Предлагаме най-различни почвени смеси и торф, торове,семена, препарати и устройства срещу вредители, както и саксии и кашпи, фонтани и чешми, огради и мрежи, резервоари, бурета, бидони и гроздомелачки.