fbicon
×

Палатки, шатри, тенти

Показване на 1-40 of 44 продукта

     Горещите летни следобеди на двора или в градината са немислими без шатри или тенти. Освен че ни спасяват от силното слънце, те се вписват чудесно в оформлението на екстериорните пространства. Трудно можем да си представим и къмпинг без палатка. Тези временни „помещения“ са задължителен аксесоар за всеки любител на природата, а също така и надеждно средство за предпазване от горещите слънчеви лъчи при по-продължителен престой на плажа. Освен всичко друго летуването на палатка предлага истински чисти емоции и незбравими преживявания. 

     Тенденции

     Съвременните модели се различават съществено от познатите от миналото брезентови палатки с тръбни конструкции (тип военни). Днешните палатки са леки, лесни за пренасяне, разпъват се бързо и се демонтират лесно. Обикновено разполагат с мрежи против комари и допълнителни отвори за по-добра вентилация. Някои модели предлагат и различни екстри. В това число влизат вътрешни джобове, място за окачване на фенери и др. 

     Основният материал за направата им е полиестерът, а подът обикновено е от водоустойчив полиетилен. Задължително качество е наличието на лепени шефове. Основните предимства на полиестерния плат са, че е издържлив на ултравиолетови лъчи, здрав е, относително лек и не се свива или прокъсва, когато е мокър. Употребява се при почти всички видове палатки -  от леките туристически палатки, през мултифункционалните до семейните къмпинг палатки. За направата на малки туристически палатки се използва и найлон, като целта е да се намали максимално теглото на аксесоара.

     Рейките на палатките най-често са от фибростъкло или алуминий. Тези от фибростъкло правят палатката компактна, по-леки са и по-лесни за пренасяне, а същевременно са изключително здрави. Алуминиевите рейки са с по-голяма еластичност и по-дълъг живот. Колкото повече са пресечните точки на рейките, толкова по-устойчива е палатката. За фиксирането и обтягането на палатките могат да се използват допълнително колчета и въженца, като така се осигурява по-голяма стабилност при силен вятър и бури.

     Видове палатки

     Според формата палатките са триъгълни, куполни, тунелни и полугеодезични и геодезични. Триъгълните палатки са най-старият модел, разпъват се по-трудно и са с по-малко функционално пространство. Куполните палатки са с по-устойчива конструкция и са подходящи както за туризъм, така и за алпинизъм. Тунелните предлагат по-голямо пространство при по-ниско тегло, но са с по-неустойчива конструкция и се нуждаят от допълнително укрепване. Полугеодезичните и геодзичните палатки са предназначени да издържат на силен вятър и тежки снегове и обикновено са специализирани за алпинизъм и експедиции.

     Според конструкцията палатките се делят на еднослойни и двуслойни. Първите са само с едно платнище, леки са и се разпъват по-лесно, но осигуряват по-ниска водоустойчивост спрямо двуслойните. 

     При двуслойните палатки долният слой е изработен от леки, „дишащи“ материи, а горният е от различни видове полиестерни материали, с подлепени шевове и допълнителна промазка за по-добра водоустойчивост. 

     Издръжливостта на вода се измерва в мм/воден стълб (показва на какво водно налягане издържа материалът). Колкото по-голяма е стойността на този показател, толкова материята е по-издръжлива. Стойностите варират от 2000 мм при ниските класове палатки до 4000 мм за платнището и 8000 мм за дъното при средно-високия клас. При палатките за екстреми условия този показател достига 6000 мм за платнището и 10000 мм за дъното.

     Големина и размери

     Обикновено производителите задават като габарити на палатката големина на спалното помещение, височина, както и за колко човека е предназначена. Повечето туристически палатки не са толкова високи, че да можете да се изправите в тях. Това е направено с цел по-голяма устойчивост на лоши атмосферни условия и по-ниско тегло. От значение е и размерът на палатката в сгънато положение, особено когато трябва да се носи на гръб. 

     В dshome.bg ще откриете както туристически модели палатки, така и по-големи, подходящи за семейно къмпингуване.

     Видове шатри

     Каталогът на нашия онлайн магазин включва редица градински шатри с тръбни метални конструкции и платнища от непромокаем полиестер, както и масивни метални павилиони. Изработени са от висококачествени материали, предвидени да издържат на различни атмосферни влияния. 

     Механизмите на шатрите са лесно сглобяеми и разглобяеми, което позволява лесно преместване където пожелаете. Павилионите се характеризират със свръхустойчива метална конструкция, която има висока издръжливост на тежест и натиск. Металните крака се прикрепват с дюбели към почва или твърд асфалт, а платнището се разпъва върху солидна конструкция.

     Най-разпространените шатри са с размери 2x2 м, 3x3 м и 4x4 м, а при павилионите често срещан размер е 3x4 м. 

     Онлайн магазинът ни предлага и полиетиленови страници за шатри с или без прозорци, които се поставят с помощта на велкро. Страниците осигуряват повече уединение и предпазват от вятър. Когато не са нужни, лесно могат да се свалят.

     Градинските шатри и павилиони ще ви осигурят уют и кофорт, ще Ви предпазват от слънцето, когато е горещо, и от дъжд и вятър при лошо време. Предлагат и чудесна възможност да организирате рожден или имен ден на открито, коктейл, кръщене, а защо не и сватбено тържество.  Със сигурност са инвестиция, за която няма да съжалявате.

     Вижте и останалите предложения в продуктовата група “Градина” на dshome.bg.