fbicon
×

Почвени смеси и торф

Показване на 1-8 of 8 продукта

Почвени смеси и торф за високи добиви

    Използването на почвени смеси и торф е едно от най-важните условия за здравето на отглежданите растения. Високото качество на почвата гарантира идеална основа, позволяваща ефективно отглеждане на почти всички култури. Добре подбраната и богата на хранителни вещества почвена смес може да осигури пълноценното хранене и правилния растеж на растенията и съответно по-добри добиви.

Защо е добре да използваме почвени смеси и торф

• Най-общо казано подпомагат добрия растеж на растенията – осигуряват нужната структура, хранителни вещества и влага за корените на растенията.

• Набавят хранителни вещества – почвените смеси се обогатяват с различни хранителни вещества като азот, фосфор, калий и др. микроелементи, необходими за здравия растеж на растенията.

• Имат добра способност за задържане на влага – това позволява на растенията да се снабдяват с необходимата влага при по-голяма суша или прекомерно поливане. 

• Подпомагат добрата дренажна система – торфените смеси подпомагат премахването на излишната вода от корените, което може да предотврати проблеми с гниенето.

• Подобряват структурата на почвата – правят я по-плодорна и подходяща за добър растеж на растенията.

• Осигуряват устойчивост на почвата – помагат за предотвратяване на ерозията на почвата и запазване на плодородието ѝ.

Какви почвени смеси се използват най-често

   Универсалните почвени смеси са подходящи за обща употреба. Използват се широко за различни видове растения като например цъфтящи и вечнозелени. Съдържат различни видове материали като торф, перлит, вермикулит и други добавки. 

   Торфените субстрати са популярни за отглеждане на различни видове растения поради своите добри характеристики за задържане на влага и хранителни вещества. Състоят се основно от торф, като могат да бъдат смесени с други материали като перлит или вермикулит.

   Органичните почвени смеси съдържат материали като тор, компост и други органични добавки. Използват се в био градинарството и са екологично по-устойчиви в сравнение със смесите, базирани на изкуствени материали.

   Почвените смеси за конкретни видове растения се формулират специално за определени видове растения като цветя, зеленчуци или култивирани растения. Могат да имат специфични съставки или добавки.

   Почвените смеси за специфични условия се използват за отглеждане на растения при определени условия, например в контейнери, за хидропоника или за растения, които изискват добра дренажна система.

Как да изберем правилната почвена смес за разсад

   Готовата почвена смес за разсад е предпочитана не само от професионалните градинари, но и от любителите. Тя осигурява обогатена почва с най-необходимите хранителни вещества за доброто развитие на растенията. Почвената смес за разсад е готова за употреба, без патогенни токсини и с много фина структура, която няма да нарани кореновата система на крехките кълнове. Подходяща е за отглеждане на разсади от всякакъв вид. Използва се предимно в ранните етапи на развитие.

Основните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора, са:

• Видът на отглежданите растения – за всяка култура има различни изисквания относно компонентен състав и съдържание на хранителни вещества. 

• Физическа структура – почвената смес трябва да е рохкава, за да се осигури достатъчен достъп на въздух до корените.

• Състав – формата на хранителните елементи трябва да бъде лесно усвоима.

• Плодовитост – важно е елементите в почвената смес да бъдат не само балансирани, но и в достатъчно количество.

• Киселинност – най-подходяща е неутралната киселинност (рН 6,5-7).

За кои растения е подходящ торфът за разсад

   Торфените субстрати се използват масово за отглеждане на декоративни растения. Подходящи са за засяване на семена, пикиране, за разсад, както и за възрастни растения. Използват се за цветя и стайни растения, зеленчуци, малки градински храсти и др. 

    Торфените субстрати имат добра дренажна способност, добра въздухопроницаемост и много често ниско pH, което може да бъде полезно за растения, които предпочитат кисела среда, като например азалии, рододендрони и др.

Какво предлага DS Home

Предлаганите от нас почвени смеси и торфени субстрати са с високо качество, на доказани производители в тази сфера. Предлагаме както по-малки разфасовки от 0.5 – 1 кг, така и по големи – 10, 20 или 40 литра. 

Поръчайте на ниски цени от онлайн магазин DS Home с бърза и безплатна доставка до магазините ни в София, Варна, Бургас, Добрич. Можем да доставяме и чрез куриер до всяка точка и обект в страната.