fbicon
×

Цедки, гевгири, фунии

Показване на 1-26 of 26 продукта

     Цедките, гевгирите и фуниите са сред универсалните прибори и съдове в кухнята, с които можем да се справим бързо, лесно и удобно с определени дейности. Ако често консумирате макарони или паста, приготвяте си ароматен чай от билки или ви се налага да преливате течности от един съд в друг, то несъмнено ще имате нужда от тези кухненски помощници.

     Материали

     Основните материали, от които се изработват тези така полезни кухненски инструменти, са пластмасата и неръждаемата стомана. В съвременното производство се срещат и модели от силикон, които впечатляват с оригинален дизайн. Предлагат се и сгъваеми силиконови гевгири, цедки и фунии, които са особено практични предвид малкото място, което заемат в сгънато положение.

     Плюсовете на пластмасовите изделия са, че са леки, почистват се лесно и са евтини. Недостатъците са, че съществува риск от изкривяване или стопяване при по-високи температури. Възможно е и пластмасовите съдове да развият неприятна миризма с течение на времето. 

     Приборите и съдовете от стомана са издръжливи, устойчиви на корозия, на изкривяване, не се топят и се почистват лесно, но имат по-високо тегло и по-висока цена. 

     Силиконовите цедки, гевгири и фунии са напълно безопасни, с добра топлоустойчивост, не придават вкус или мирис на напитката или храната. Минустите са, че могат да абсорбират петна или миризми с течение на времето и да станат лепкави. 

     Предназначение

     Цедките са с малки и ситни дупчици, през които могат да се прецеждат различни течности като чай, сироп, мляко, кафе, бульон и други течности. Най-често са с кръгла форма.

     Гевгирите са подходящи за прецеждане на паста и други храни, измиване и отцеждане на плодове и зеленчуци. Преимуществото на гевгирите пред цедките е, че не се налага да ги държите специално при употреба. Предлагат се модели с крака, които издигат дъното на съда на поне един сантиметър от повърхността, върху която се поставя. Така можете да сложите гевгира на дъното на мивката и спокойно да излеете течността в него. 

     Колкото повече дупки има гевгирът толкова по-бързо ще се оттича течността. Ако прецеждате ориз, е добре съдът да е с по-малки дупки, за да не преминават перз тях оризовите зърна., но и не прекалено малки, за да не се запушат от ситните люспи.

     При изплакване на зеленчуци е удачно съдът да е с по-големи дупки, за да не чакате дълго да се източи водата.

     Фуниите се използват за преливане на течности като вода, различни алкохоли, както и индустриални течности. Предлагат се и модели с цедки, както и с удължители за труднодостъпни места. 

     Размери

     Предлаганите в dshome.bg съдове за прецеждане са с вместимост: 1 л, 1.5 л, 2 л, 2.5 л, 2.8 л, 3 л, 6 л, 6.5 л. Фуниите са с диаметър от 11 до 25 см.

     Предлаганите модели са изработени от пластмаса, турско производство, в разнообразни цветове. 

     Разгледайте и другите предложения в продуктовата група домашни потреби. От нашия онлайн магазин можете да си закупите кутии за съхранение, дъски за гладене, дъски за рязане, поставки за прибори, кошове, легени, кофи и много други продукти, свързани с домакинството. 

Филтър
Цена
-
Цвят
Марка
Материал
Дължина см
Диаметър см.
Вместимост
Диаметър мм.
Покажи повечеПокажи по-малко