fbicon
×

Конвектори

Показване на 1-22 of 22 продукта

Конвектори

Бързо затопляне на помещенията и по-ниски разходи за електроенергия. Ако това са водещи фактори за Вас при избора на уреди за отопление, то конвекторите със сигурност са добра инвестиция. Тези отоплителни уреди са с естетически дизайн и биха се вписали в интериора на всяко помещение. Безшумни са, не изсушават въздуха и не предизвикват течение. Характеризират се с разнообразни функции и защити при работа, което е още едно предимство в тяхна полза. 

Принцип на работа

Конвекторите работят на принципа на естествената конвекция на въздуха. Студеният въздух влиза в долната част на конвектора, където по протежение на целия панел е монтиран нагревателен елемент, и излиза затоплен от горната част на уреда. Равномерното разпределение на топлината затопля бързо стаята и осигурява комфорт в помещението. 

Видове конвектори

Най-общо конвекторите се разделят на стенни и подови. 
 Подовите конвектори са свободно стоящи и лесно могат да бъдат преместени. Те са компактни и не заемат особено място. Стоят изправени с помощта на крачета или колелца.

Стенните конвектори се монтират на стената с помощта на скоби, като така не заемат никакво допълнително място в стаята. Особено подходящи са за детски стаи, тъй като са безопасни и на допир не са горещи. 

За да бъде максимално ефективен, е добре конвекторът да се монтира на 10-15 см над пода, където се намира най-студеният въздух в помещението, който се затопля най-трудно. 

Според принципа на отопление конвекторите могат да бъдат електрически, газови, водни, лъчисти, с инфрачервено отопление. 

Електрическите конвектори са най-често срещани в търговската мрежа. Те са удобни за употреба и много икономични.  Разполагат с термостат, благодарение на който уредът се изключва при достигане на предварително зададена температура. 

Термостатът може да бъде механичен, електронен, който е изключително прецизен, и дигитален, който позволява автоматично превключване между различни режими и значително намаляване на консумацията на електричество.

Газовите конвектори работят с природен газ или пропан-бутан. Подходящи са за отопление на строителни обекти, цели жилища или отделни помещения. Желателно е пространствата да имат комин за отвеждане на газовете.

Водните конвектори работят чрез термопомпа, но могат да бъдат монтирани и в инсталация за отoпление, захранвана от котел или камина. 

Лъчистите конвектори предават топлина директно на хората и предметите. Те са с прецизен електронен терморегулатор, с точност до 0.1°C, като по този начин помагат за намаляването на температурните загуби.

Конвекторите с инфрачервено отопление не топлят въздуха, а предметите в стаята. Те създават навсякъде в стаята комфортна топлина, която е 100% натурална (това е топлина, която човешкото тяло излъчва и се абсорбира).

Функции и екстри

Повечето от съвременните модели конвектори разполагат с разнообразни функции и екстри, което ги превръща в особено предпочитани уреди за отопление. Най-често срещани са защитите при падане, от прегряване, против замръзване, при прекъсване на електрозахранването, от влага, от деца.

Някои модели разполагат с таймер, нощен режим, седмичен програматор, функция отворен прозорец, при която уредът разпознава, че има отворен прозорец и спира работата на нагревателя. 

Как да изберем конвектор с подходяща мощност?

Има редица фактори, които е добре да се вземат предвид като площ и обем на помещението, което ще се отоплява, изложение, вид на строителството, наличие на изолация и допълнителни топлоизточници. 

Според специалистите обаче е добре да се предвидят по около 45 W мощност на кубичен метър. Например, ако стаята Ви е с обем 35 куб. м (приблизително 13 кв. м при стандартна височина 2.6 м), то е необходим уред с мощност 1500 W. 

В ДИ ЕС ХОУМ ще откриете конвектори на утвърдените производители TESY, BOSCH, ЕЛДОМ. Уредите са произведени от висококачествени материали, със стилен дизайн и гарантиран произход и качество.

Разгледайте и предложенията ни за отопление с радиатори, вентилаторни печки, лири и печки за баня, както и за отопление на горивокамини и печки на дърва и пелетни камини.

Филтър
Цена
-
Цвят
Марка
Материал
Височина см
Мощност (ватове)
Напрежение (волтове)
Покажи повечеПокажи по-малко