fbicon
×

Дъски за рязане

Показване на 1-8 of 8 продукта

     Готвенето е любимо занимание за мнозина. За да се насладите напълно на това занимание, трябва да сте напълно подготвени с необходимите кухненски пособия, така че работата ви да протича лесно и удобно.

     Едва ли има по-практично изделие за приготвяне на необходимите съставки за определено ястие от дъската за рязане. На практика тя е незаменима при рязане на месо или зеленчуци, особено ако не разполагате с кухненски блендер или робот.

     Видове кухненски дъски

     Най-разпространени са дървените и пластмасовите дъски за рязане.

  • Дървените дъски за рязане са по-издръжливи и се почистват лесно. Те са годни за употреба по-дълго време, особено ако са изработени от по-твърда дървесина - бук, ироко, череша, дъб, орех, меранти. Проучване показва и че дървените дъски имат естествена способност да не задържат бактериите. Тъй като дъските от дърво са порести, бактериите „потъват“ под повърхността, където не могат да се размножат и накрая умират. Докато върху пластмасовите дъски бактериите се събират на грапавата повърхност и се размножават бързо, сочат изследванията.
    Дървените дъски имат красив външен вид, придават уют и стил на кухнята. Допълнителен бонус е, че могат да бъдат лазерно гравирани и персонализирани по ваш избор. Могат да се използват и за сервиране на храна – мезета или сирене например. 
  • Бамбуковите дъски за рязане са екологични и издръжливи, те са по-леки и устойчиви на влага. Надраскват се по-малко и се почистват по-лесно. 
  • Дъските от пластмаса (за предпочитане от непореста пластмаса) са по-леки и компактни, почистват се лесно, няма опасност да се деформират. Не задържат влага и могат да се подсушат с кърпа. Има и модели със специално антибактериално покритие. Те са и по-евтини спрямо дъските от дърво.

     И при дървените и при пластмасовите дъски обаче остават резки от ножовете. Именно в тях се крият бактериите, които могат да причинят неразположения.

     На пазара се предлагат и стъклени и керамични дъски за рязане. Те не се драскат, измиват се лесно под течаща вода, могат да се мият и в съдомиялна машина. При усърдно измиване по тях не се задържат хранителни остатъци и е трудно да се развъдят болестотворни организми. 

     За разлика от дървените и пластмасовите дъски, тези от стъкло и керамика не са така подложени на захабяване и надраскване. Те са много красиви като изработка и придават допълнителен щрих на стил и изисканост в кухнята. Те обаче притъпяват по бързо ножовете и създават не дотам приятни звуци при рязане.

     Дъските за рязане могат да бъдат с различни размери. Професионалните готвачи препоръчват избор на дъски за рязане с размери 38х50 см. Тази дъска е достатъчна за безопасна и ефективна обработка на продуктите.

     Някои модели дъски разполагат с улей за събиране на течности и сокове. 

     Препоръки

     Независимо с каква дъска за рязане разполагате е важно след употреба да я измиете внимателно и да я оставите да изсъхне добре. Дървените дъски задължително се измиват на ръка, с мека гъба и без абразивни препарати. Трудни петна и миризми могат да бъдат отстранени чрез избърсване на дъската с лимонов сок и сол. 

     Хубаво е веднъж месечно, особено през отоплителния сезон, дървената дъска да се смаже с минерално масло от всички страни. Маслото запечатва порите на дървото, като предпазва борда от изсушаване и абсорбиране на влага и сокове от продуктите.

     Препоръчително е да разполагате с поне две дъски за рязане – една, която да използвате за зеленчуци и друга за обработване на суровото месо. Така ще предотвратите разпространението на бактерии от една храна върху друга.

     Ако все пак разполагате с една дъска, то първо нарежете зеленчуците, а след това месото.

Добре е да подмените дъската при появата на пукнатини, дълбоки драскотини или промяна на цвета.