fbicon
×

Тенджери

Тенджери

Дълбока тенджера с гранитно покритие 20 см SN003 MENZIR

22,42 лв. 29,90 лв.
Оставащо време
Тенджери

Плитка тенджера с гранитно покритие 20 см SN342 MENZIR

21,67 лв. 28,90 лв.
Оставащо време
Тенджери

Плитка тенджера с гранитно покритие 22 см SN265 MENZIR

24,68 лв. 32,90 лв.
Оставащо време
Тенджери

Плитка тенджера с гранитно покритие 24 см SN014 MENZIR

26,93 лв. 35,90 лв.
Оставащо време
Тенджери

Плитка мини тенджера с гранитно покритие 16 см SN213 MENZIR

18,68 лв. 24,90 лв.
Оставащо време
Тенджери

Дълбока мини тенджера с гранитно покритие 16 см SN214 MENZIR

19,42 лв. 25,90 лв.
Оставащо време
Показване на 1-25 of 25 продукта

     Наред с тиганите и тавите, тенджерите са другите най-често използвани съдове за приготвяне на храна в кухнята. Във всеки дом вероятно се намират поне две тенджери – по-малка и по-голяма, а едни от най-вкусните и апетитни ястия се приготвят именно в тези съдове. 

     Видове материали

     Двата основни материала, от които се произвеждат тенджери, са алуминий и стомана. Съвременните алуминиеви тенджери са леки, с атрактивен външен вид, лесни за миене и устойчиви на корозия. Благодарение на отличната топлопроводимост на алуминия, продуктите се нагряват равномерно и приготвянето на храната е много по-бързо, без да се отделя твърде много време за нагряване на самия съд. По-малък е и рискът от загаряне в алуминиеви тенджери в сравнение с емайлираните.

     Докато преди съдовете са се произвеждали от чист алуминий, сега се използват по-твърди сплави с магнезий, силиций, стомана, чугун. Чугунената сплав гарантира дългосрочно запазване на топлината, а стоманената – по-висока якост и издръжливост на съдовете.

     Често за направата на съдове за готвене се използва дуралуминий (сплав на алуминия с мед, магнезий и манган), който е лек, устойчив, добър проводник на топлина и при реакция с кислород лесно образува защитен оксиден слой. Благодарение на него директният контакт на храната с алуминия по време на готвене е практически невъзможен.

     Тенджерите от неръждаема стомана са леки и издръжливи, устойчиви на кисели и алкални среди, а храната практически не загаря по дъното и стените на съдовете. Устойчиви са на натоварвания и се почистват лесно.

     Класическите емайлирани тенджери запазват полезните витамини и минерали в храната, както и топлината в продължение на 2-3 часа след приключване на готвенето. За сметка на това емайлираното покритие е крехко, а при продължително готвене съдът пари. Ако сте се спрели на емайлирани тенджери, е добре те да са с дебело дъно, а покритието на емайла да е поне 2 мм, за да не се напука бързо или да изгори. 

     Какви тенджери предлага dshome.bg?

     В тази продуктова група присъстват тенджери на утвърдени марки като Papilla, Alkar, Нева металл посуда. Предлаганите модели са с разнообразни обеми (2.3 л, 3 л, 3.2 л, 3.5 л, 3.9 л, 4.2 л, 5 л) и диаметри на основата (15 см, 16 см, 17 см, 20 см, 22 см, 24 см, 26 см, 28 см).

     Онлайн магазинът ни предлага и комплекти – от 7 части, както и комплект от тенджера и тиган (дълбок и дебелостенен съд с уникална форма от излят алуминий и с керамично покритие). 

     Тенджерите са с удобни ергономични дръжки и със стъклени капаци с отвори за пара. Някои от моделите разполагат с измервателна скала на вътрешната повърхност за точно и правилно комбиниране на течности при готвене. Тенджерите от серия Presto на Нева метаал посуда са и с огледално покритие. 

     Съдовете са подходящи за газови, електрически, халогенни, стъклокерамични котлони, а някои от моделите и за индукционни котлони (тенджери Presto и Титан). 

     Повечето съвременни модели тенджери са подходящи за съдомиялни машини. Разбира се има и изпитани трикове за почистване на тези съдове за готвене. Един от тях е свързан с използването на пакетче чай, с което се обтрива натрупаната мазнина и остатъци от храна по вътрешността на тенджерите. Ще забележите как мазнината започва да се разтваря. След това изплакването с топла вода е много по-лесно.

     За почистване на мазнините от външната страна е добре да използвате още една тенджера, която е по-голяма от тази, която ще миете. В голямата тенджера наливате вода и добавяте 4 - 5 супени лъжици сода бикарбонат. След това слагате мръсната тенджера вътре и я оставяте да се накисне за поне 30 минути. Почистването след това е много по-лесно.

     Добре е да имате предвид и, че какъвто и съд да използвате за готвене, прекалено високата температура (над 250 градуса по Целзий) не е добър избор, независимо дали става дума за печене, пържене или грил. Тя унищожава полезните качества на хранителните вещества и влияе върху структурата на готварските съдове.

     Разгледайте и останалите продукти за домакинството, които предлага dshome.bg.