fbicon
×

Прободни триони

Прободни триони

Саблен трион 850 W DARC850 Daewoo

93,94 лв. 125,25 лв.
Оставащо време
Показване на 1-30 of 30 продукта

     Прободният трион или както повечето го знаем под наименованието “зеге” е инструмент, който се използва за контурно или праволинейно рязане на плоскости и профилни материали от желязо, стомана, пластмаса, алуминий, също така и от дърво. Традиционните подобни триони са ръчни триони, състоящи се от дръжка, прикрепена към малко и тънко острие. Това са едни от първите прободни триони, който не са захранвани от електричество.

     По-модерните прободни триони са електрически инструменти, които са съставени от електрически двигател и острие на бутален трион. Спрямо стария си предшественик, модерните прободни триони имат допълнителна функция за рязане под наклон до 45 градуса. 

     Как да изберем прободен трион/зеге

     Ако имате намерение да се оборудвате с прободен трион, трябва да обърнете внимание на основните технически характеристики. Като за начало ще започнем с мощността на инструмента. 

      Мощност

     Ако ще купувате инструмента с любителска или домашна цел, ви е нужна мощност от 350W до 700W, докато горната граница на професионалните прободни триони може да достигне до 1500W, но не трябва да е по-малко от 700W.

     Честота на удара

     Един прободен трион трябва да има опция за промяна на скоростта на хода. Не е препоръчително да купувате инструмент без такава функция.

     Съвременните прободни триони предлагат 3500 удара в минута. За безопасност остриетата могат да се затварят по време на работа със защитен капак. При някой производители този капак е прозрачен.

     По-долу ще изредим някои общи правила за честотата на удара:

 • При рязане на дърво се изисква висока скорост на ножът;
 • При рязане на пластмаса и алуминий е необходима средна скорост;
 • При рязане на стомана се изисква ниска скорост;
 • При рязане на керамика, използвайте най-ниската скрост на рязане.

     Преди да направите вашият избор за прободен трион, проверете тази функция.

     Видовете зегета

 • Електрическо зеге е инструмент с кабел, свързан към електрическата мрежа. С такова зеге вие може да работите постоянно, но трябва да се съобразявате с дължината на кабела;
 • Акумулаторен прободен трион - изключително мобилен, но също така тежък и скъп инструмент. Този вид зегета се използват главно с професионална цел. Защо ли? Защото ако ползвате акумулаторен прободен трион в домашни условия, значи, че вие ще го ползвате рядко, а това не е добре за батерията. Колкото по-рядко се ползва този инструмент, толкова повече ще се разрежда батерията, което ще й съкрати живота.

     Ножове за прободни триони

      Ножовете за прободен трион се предлагат в два вида: T-образен и U-образен. Голяма част от най-добрите зегета използват нож с T-образен захват. Ножовете с този вид захват се заключват лесно (това става без инструменти) и остават стабилни при извивки на тесни или декоративни разрези. Ножовете с U-образен захват понякога изискват инструмент, което прави далеч по-малко популярни след изобретяването на ножове с T-образен захват.

      Има три различни материала, които се използват за направата на ножове за прободен и саблен трион:

 • Ножовете от въглеродна стомана са по-евтини спрямо другите и са подходящи за повечето строителни дейности. Имат добра гъвкавост, но за сметка на това се затъпяват по-лесно. Така че ако мислите да ги ползвате рядко, това е вашия вариант.
 • Биметални ножове от въглеродна стомана. Направени са от висококачествена стомана. Те са от следващо поколение ножове, които са по-издръжливи от обикновената въглеродна стомана. Имат същите гъвкави свойства, но зъбите на острието остават остри за по-дълго време. 
 • Ножовете от волфрамов карбид притежават най-издръжливите остриета. Те са по-скъпи от другите, но за сметка на това са изключително устойчиви на топлина, което автоматично ги прави предпочитани спрямо другите, когато се използват с професионална цел.

     Безопасност

     В категория електрически инструменти, прободните триони са относително безопасни, но има някои вградени функции, които ги правят по-безопасни за работа. Една от тях е наличието на LED осветление, което е позиционирано така че да осветява линията за рязане. По този начин гарантира на потребителя пълна видимост върху мястото, където се извършва разреза.

     Има предпазен бутон, който потребителя трябва да натисне, преди да натисне спусъка. По този начин предотвратява случайно включване на инструмента.

Тези бутони главно са позиционирани на дръжката, така че потребителят да може да ги достигне с палец, а бързото натискане позволява внезапно включване на инструмента. 

     Допълнителни функции

     Освен функциите за ампераж, скорост, мощност и честота на удара, има допълнителни функции, които могат да направят зегето по-функционално, удобно и по-лесно за ползване:

 • Кабелни срещу безкабелни прободни триони: Вечната битка между инструментите с кабел и акумулаторните инструменти се простира дори и до прободните триони. Рязането на изключително плътна дървесина като дъб, габър, салкъм или орех може да съкрати живота на батерията доста бързо, така че дърводелците трябва да обърнат внимание на опцията с кабел. Ако на обекта правите перголи и навеси от друг по мек материал, моделите, които са на батерия са напълно подходящи за вас;
 • Контрол на прахта: Прободните триони не отделят толкова дървесни стърготини, колкото ръчен трион, циркулярен трион или други видове триони. Инструментът сам по себе си превръща дървения материал в стърготини, а не в прах. Има възможност отделеният материал да попадне върху среза, което допринася за по-малка видимост, затова някои модели притежават прахосмукачка, която изсмуква отделения материал от линията на разреза;
 • Система за смяна на ножовете: Системата за задържане на ножа, позволява бързото му освобождаване и смяната става изключително лесна. Тези системи имат пружинни патронници, които се захващат за накрайника на ножа, като го държат здраво на мястото му. Това е огромно подобрение спрямо по-старите системи, които изискват шестостенни ключове за сваляне на ножа;
 • Размер и тегло: Използването на прободен трион обикновено не е толкова натоварваща работа, но размерът и теглото могат да бъдат от значение. Повечето прободни триони тежат около 4-5 килограма, но има и някои по-леко модели, които тежат само 2 килограма.
 • Ергономичност: Някои прободни триони имат ергономичен дизайн, като гумена ръкохватка за намаляване на вибрациите и подобряване на сцеплението. Също така регулирането на скоростта, активирано с палец и бутона за честотата на удара на прободния трион позволяват удобна позиция на ръцете, независимо колко сте сръчни.

     Нашите предложения

     При нас може да намерите огромно разнообразие от модели, които имат допълнителни функции, посочени в персоналните им ръководства. В магазините включително и в сайта на DS Home, ще намерите голям избор прободни и саблени триони за различни предназначения. Марките които предлагаме са: BOSCH, DAEWOO, MAKITA,PREMIUM, RAIDER, RTRMAX, WORX.

 Последното нещо, което е важно за избора на зеге (прободен трион) или саблен трион, е безопасността. Някои от моделите, които тествахме, поставят това като важна характеристика.

Филтър
Цена
-
Марка
Промо
Обороти
Мощност (ватове)
Напрежение (волтове)
Покажи повечеПокажи по-малко