×

Ламиниран паркет

Показване на 1-45 of 59 продукта

     Мнозина са съгласни, че ламинираният паркет е едно от най-забележителните разработки в подобряването на дома през последните десетилетия. Някога считани за бюджетна алтернатива за подови настилки, ламинираните подове все още притежават званието на евтини и функционални подови настилки.

     Въпреки че на пазари има много марки, най-добрият ламиниран паркет е лесен за почистване, устойчив на надрасквания и силно устойчив на износване.

     КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАМИНИРАНИЯ ПАРКЕТ?

     Ламинираният паркет е най-добрата алтернатива на дървения под, който се състои от многослоен композит от органични и синтетични материали, които го правят изключително издръжлив. Главно ламинираните паркети са направени от три основни слоя, въпреки че някои продукти може да включват четвърти слой. Отдолу нагоре слоевете са:

 • Балансиращ слой (подложка): Това е прикрепен слой, който спомага за запечатване на влагата и осигурява по-удобно усещане под краката.
 • Основен HDF слой: Плоскости с висока плътност или композит от дървесен материал, което придава структурата на пода. 
 • Декоративен слой: Това е фотореалистичен слой, който придава на пода неговият цвят и вид.
 • Защитен слой: този слой е прозрачен и предпазва пода от повреди, наранявания или надрасквания.

     ПОДЛОЖКА ЗА ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ

     Всички ламинирани подове се нуждаят от подложка. Някой продукти от ламиниран паркет имат прикрепен този слой, докато други нямат и е нужно да се закупи отделно. Ние от dshome.bg предлагаме различни видове подложки. Свойствата на подложката е да увеличава нивото на звукоизолация на пода. Има хидроизолационни свойства. Притежава топлоизолационни свойства (при избора на добра и висококачествена основа, загубите на топлина през пода ще бъдат сведени до минимум). Служи и за изравняване на основата и намалява натоварването на заключващата система на ламинираните панели. Консултирайте се с Нас, за да помогнем в избора на най-добрия тип подложка.

     AC РЕЙТИНГ

     AC е съкращение и означава “клас на абразивност” (abrassion class) по този начин се класифицира ламината. AC рейтинга трябва да е изписан на пакета, ако няма подобно обозначение, най-добре е да не взимате подовата настилка. Износоустойчивостта варира от AC1 до AC5, но има и някой продукти на пазара  с AC6. Колкото по-голямо е числото, толкова по-устойчиво е на износване:

5KpdycAVfYd01PCR_fPoytyoDquZIpibVyQSZwhrxQV8txPZAcFa_5tVlRD8eU6N6cUngor3aBW6jlHdcGUiqlXtbCk55iLIWSgCEwVgDC9fPQc6u_jriF4awolWUCP8jR1IFr4-

 • AC1: Предназначен само за лека натовареност на подовата настилка - трапезария и спалня;
 • AC2: По-издръжлив на трафик от AC1, умерен трафик - домашен офис или хол
 • AC3: Ламинат подходящ за натоварен домашен трафик - входове, кухня и офиси със слаба натовареност;
 • AC4: Лек търговски трафик - офиси, магазини или интензивен домашен трафик;
 • AC5: Предназначен главно за търговски площи с висок трафик - търговски центрове, офис сгради. Грубото му покритие го прави да издържа на сериозни натоварвания.

     КЛАСИФИКАЦИЯ НА ЛАМИНИРАНИЯ ПАРКЕТ

     Класовете от 21 до 23 определят, че настилката е подходяща за домашна употреба. Класовете от 31 до 34 са предназначени за по-интензивна употреба (търговски помещения, офиси, магазини и др.). Класовете от 41 до 43 се характеризират с това, че ламината може да се използва и в индустриални условия.

     Първата цифра дава представа за общата среда:

 • 2 - домашна;
 • 3 - търговска;
 • 4 - индустриална;

     Втората цифра допълнително показва използването:

 • 1 - ниска;
 • 2 - умерена;
 • 3 - интензивна:
 • 4 - много интензивна;

     ДЪЛЖИНА И ДЕБЕЛИНА НА ЛАМИНАТА

     Дебелината варира между 7 мм и 12 мм. Ако имате много и големи неравни участъци във вашия под е за предпочитане да ползвате по-дебел ламинат, тъй като е устойчив на огъване. По-дебелият ламинат има свойството да абсорбира шумът, което го прави по-предпочитан. Но дори да сложите тънък ламинат след като поставите нужната подложка, пак ще придобиете същия ефект. 

     Масово, дължината на ламинирания паркет достига до 140 см и варират в ширина от тесни дъски с широчина 8 см, до по-широки дъски с широчина до 19 см или повече. Препоръчително е да използвате по-тесни дъски при малки помещения, по този начин ще отворите стаята и ще изглежда по-добре. По-широките дъски са подходящи за по-големи помещения.

     Цената на ламината се определена на квадратен метър. В зависимост от дължината, широчината и дебелината, във всеки пакет има различно количество ламиниран паркет.

     ОБОБЩЕНИЕ

     Ламинираният паркет може да бъде по-достъпна алтернатива на подовете от твърда дървесина, които все още осигуряват същия външен вид и усещане. Ламинираният паркет може да бъде толкова издръжлив, колкото дървото. 

     Ако решите, че ламинираният паркет е правилният начин за вашия проект за подобряване на дома, не забравяйте да разгледате фактори като AC износоустойчивост, водоустойчивост, стилови вариации и т.н. Със стотици стилове, от които да избирате, няма да е предизвикателство да намерите най-добрия ламиниран паркет за Вашия дом.