fbicon
×

Саксии за цветя

Показване на 1-40 of 175 продукта

    Саксийните цветя са чудесно предложение за декорация на интериора или екстериора на всеки дом, офис, заведение. Освен че допринасят за красотата и уюта на различните помещения и прилежащи зони, те подобряват настроението ни и помагат да се отърсим от стреса и напрежението, полагайки необходимите грижи за тях. Добре известно е, че зеленината носи отмора за очите и нервната система на човек, така че каква по-добра идея от това да си създадем красива домашна градина. 

    Първа стъпка в това начинание е да си набавим необходимите саксии. DS HOME може да ви предложи богата колекция от най-разнообразни по вид, цвят и форма саксии и кашпи, с които да положите началото на вашите градинарски приключения. Основната разлика между саксиите и кашпите е, че първите имат един или няколко дренажни отвора, докато вторите са декоративни облицовки, в които се поставят саксиите.

   

    Видове саксии според материала, от който са изработени

    Най-разпространените саксии са от пластмаса или керамика. Основните предимства на пластмасовите саксии са, че са евтини, леки и практични. Предлагат се в широка гама от цветове и форми. Те не поемат влагата в стените си, за разлика от керамичните саксии, но я задържат, което ги прави подходящи за отглеждане на разнообразни растения. Недостатък на саксиите от пластмаса е, че имат кратък експлоатационен живот, тъй като избеляват и се напукват на слънце. 

    Керамичните саксии са по-дълготрайни, с приятни цветови нюанси. Позволяват на почвата да диша и така спомагат за по-добрия вид и растеж на засадените в тях цветя. Керамичните саксии задържат топлината по-дълго време, поради което не са подходящи за по-студенолюбиви растения. 

    По-рядко срещани са саксиите от метал и дърво. Металните саксии са изключително здрави и могат да бъдат чудесно допълнение към всяка домашна градина. Те обаче са по-податливи на неблагоприятното въздействие на влагата и с течението на времето могат да започнат да ръждясват. Освен това се нагряват в голяма степен, а това може да доведе до изсушаване на почвата и съответно увреждане на засадените цветя.

    Дървените саксии също са податливи на въздействието на влагата и с течение на времето могат да започнат да гният. Те най-често са под формата на сандъчета и както и металните, се използват като кашпи, в които се поставят по-подходящи пластмасови или керамични саксии.

    На пазара се предлагат и стъклени саксии, които се използват специално за епифитни растения (орхидеи, мъхове и др.). Голям плюс е, че в такива саксии можете да видите какво се случва с кореновата система на растението.

     

    Разнообразие от цветове, дизайн и форма

    Най-често саксиите са с кръгла, квадратна или правоъгълна форма, в най-разнообразни цветове. Препоръчително е за растения с дълга коренова система, каквито са например кактусите и различните видове палми, да се вземат тесни и високи саксии, а за растения с влакнести корени – плитки и широки саксии.

    Предлагат се специални саксии за балконски парапет, както и различни модели висящи саксии. Особено атрактивни са металните висящи кашпи с кокосови кошници, подходящи за декоративни растения. 

    Производителите предлагат и свежи кашпи с 3D дизайн, чийто вид не само впечатлява, но и превръща отглеждането на цветя в истинско удоволствие.

    Чудесна идея за разнообразяване на екстериора са саксиите от полиетилен, чиято повърхност имитира естествени материали, както и ръчно изработените керамични саксии с отвори, тип делва, амфора и т. н. 

    DS HOME предлага и саксии с напоителни системи, които осигуряват оптимално напояване на растенията. Благодарение на тази иновативна система цветята се самоснабдяват с нужното количество вода по всяко време, без това да предизвиква загуби на хранителни вещества. Основните компоненти на тази система са резервоар за вода, контейнер за растението, фитили за предаване на влага към почвата и индикатор за наличието за вода. Саксиите са напоителни системи не позволяват преливането на вода и могат спокойно да бъдат поставени на секцията у дома, както и в градината.

    От нашия онлайн магазин можете да си набавите и биоразградими саксии за разсад, изработени от висококачествен торф. Те дават възможност на по-късен етап да засадите растението или разсада в лехата, без да премахвате саксията. След разпадането й тя ще обогати почвата.

    В категорията „Градински център“ на dshome.bg ще откриете най-различни продукти, свързани с обогатяването и поддръжката на градината. Разгледайте нашите предложения за торове, семена, почвени смеси и торф, препарати и устройства срещу вредители.