×

Торове

Показване на 1-22 of 22 продукта

Подхранвайте растенията с торове за оптимален растеж

Отглеждането на зеленчуци, цветя и други растения неизменно е свързано и с тяхното наторяване. Торовете са вещества, които служат за подхранване на растенията и повишаване на почвеното плодородие. Те дават гаранция, че растенията получават хранителните вещества, от които се нуждаят за оптимален растеж и развитие.

Какви са видовете торове

• Минерални торове - прилагат се за обогатяване на хранителните вещества в почвата, като фосфор (P), калий (K) и азот (N). 

• Органични торове - произведени са от органични материали, като например компост, животински и растителни отпадъци. Подобряват структурата и плодородието на почвата.

• Азотни торове - предлагат се в три форми: амониева (амониев сулфат), нитратна (амониев нитрат) и амидна (карбамид). Амонячният азот може да се прилага както през пролетта, така и в края на есента. Нитратният азот се прилага от ранна пролет до средата на лятото, а амидният азот се ползва като бързодействащ тор. 

• Фосфорни торове – могат да бъдат водоразтворими, полу-разтворими и трудно разтворими. Водоразтворимите се използват за всички почви, а другите два вида са подходящи за кисели почви.

• Калиеви торове - концентрираните соли на калиевия хлорид (калиев хлорид) и сярната киселина (калиева сол) се използват като минерални торове. Всички те са разтворими във вода.

• Варовикови торове - премахват вредната за растенията киселинност на почвата и я обогатяват с калций.

• Хлорсъдържащи торове - сярата в торовете със сярна киселина е елемент, от който растенията се нуждаят.

• Микроторове - предпазват растенията от някои болести, влияят върху растежа и развитието им, залагането на плодовете (засилва процесите на оплождане, образуване на плодовете), добива и качеството на плодовете.

Как да изберем правилния вид тор

Основните фактори, които трябва да се вземат предвид, са видът на отглежданите култури, състоянието на почвата и специфичните нужди от хранителни вещества. Може да се направи тестване на почвата, за да се установят хранителните дефицити или излишъци.

Изберете тип тор със съотношение NPK, което отговаря на нуждите на вашите култури. Листните зеленчуци например процъфтяват с повече азот, докато други, като цветята, могат да се възползват от повече фосфор.

Ако не сте сигурни от какво точно има нужда вашето растение, то най-добре изберете универсални НПК или смесени торове с еднакво съотношение на азот, фосфор и калий. Те са подходящи за всички фази от развитието на растението и могат да се използват във всяка фаза от вегетацията на всички видове култури и растения.

Какви торове предлага DS Home

В тази продуктова категория ще откриете торове за орхидеи и други цветя, за вечнозелени и декоративни храсти, за трева, за балконски  стайни растения, торове за домати и други зеленчуци, за цитруси, универсални торове и др.

Поръчайте на ниски цени от онлайн магазин DS Home с бърза и безплатна доставка до магазините ни в София, Варна, Бургас, Добрич. Можем да доставяме и чрез куриер до всяка точка и обект в страната.