fbicon
×

Паравани за баня

Показване на 1-35 of 35 продукта

Параваните – модерното решение за баня

Параваните стават все по-популярно и предпочитано обзавеждане за баня. Както и душ кабините, те обособяват пространство под душа, в което да се чувствате уютно и комфортно, но за разлика от тях не изискват такава солидна инвестиция. Основната роля на параваните е да предпазват останалата част от санитарното помещение от пръските вода и влага, които обичайно се получават при взимането на душ. Често тези прегради се комбинират с душ завеса, като по този начин напълно се изолира зоната на душа и се предпазва максимално останалата част от банята. Още едно предимство на параваните е, че вие сами определяте разстоянието, на което да ги монтирате, докато размерите на душ кабините налагат ограничения. Така може да осигурите достатъчно простор за къпещия се.

Взимането на душ е своеобразен ритуал за някои и възможност да останем насаме с мислите си, така че превръщането на тази част от банята в един приятен и уютен кът никак не е излишно.

От какъв материал се изработват параваните за баня

Параваните за баня се изработват основно от стъкло. Важна характеристика е дебелината на стъклото, като тя обикновено варира от 4 до 10 мм. По-голямата дебелина на стъклото гарантира по-голяма безопасност и издръжливост. Параваните може да са с матирано, прозрачно или тонирано стъкло, цветно, фигурално или с принт. Материалът е издръжлив на температурни промени, дълготраен, устойчив на почистващи препарати и лесен за поддръжка. 

Има и паравани, изработени от PVC или плексиглас. Те са по-евтиният вариант, но и с не толкова високо качество, тъй като са по-податливи на деформации.

Видове паравани за баня

Параваните за баня могат да бъдат статични (фиксирани), с врата, която се отваря настрани посредством панти или пружина, с плъзгащи врати или тип „хармоника“ (със сгъваеми врати).

Последният вариант е за предпочитане, когато искате да създадете илюзията за повече простор в мокрото помещение. Ако зоната за къпане е с две свободни стени, то удачен вариант е статичният параван. В случай че се спрете на параван с отваряема вратичка, то трябва да сте сигурни, че в банята ви няма пречка за пълното ѝ отваряне. Това важи и за плъзгащите се паравани.

Размери на параваните за баня

Размерите при стационарните паравани за баня обикновено варират от 70x190 см до 90x200 см. При плъзгащите се модели се предлагат варианти 100x190 см, 110x190 см, 130x190 см. При параваните с отваряема врата се предлагат такива с размери от 100x180 см до 150x190 см. Съществуват и възможности за изработване на паравани за баня по поръчка.

Как се монтира стъклен параван за баня

Монтажът на стъклен параван за баня изисква пробиване на отвори в плочките с бормашина и специално свредло за керамика. В дупките се поставят дюбели, за да се монтират горната и долната лайстна, в които се закрепва стъклото. То се уплътнява със силикон, който гарантира, че няма да проникне вода зад паравана. За по-голяма сигурност в горния край на паравана се монтира и телескопична метална тръба, която фиксира преградата и елиминира всякакво движение на стъклото.

Разгледайте и нашите предложения за душ кабини, вани и джакузита и поддушови корита и профили.

Филтър
Цена
-
Цвят
Марка
Материал
Дебелина
Височина см
Широчина см