fbicon
×

Вилици, лъжици и ножове

Показване на 1-7 of 7 продукта

     Приборите за хранене са познати още от древността. И докато преди време са ползвани предимно от аристокрацията, то днес вилиците, лъжиците и ножовете са съвсем обичайни в ежедневието на хората.

     Изработват се предимно от стомана или алуминий. Предлагат се и прибори за хранене, изработени от сребро, които са символ на изискан вкус, аристократизъм и лукс. Разбира се има и пластмасови прибори за хранене, които са предназначени за еднократна употреба. 

     Видове и размери прибори  

Приборите за хранене биват трапезни – вилици, лъжици и ножове и спомагателни – за готвене, сервиране и т. н. Според големината си основните трапезни прибори (вилици, лъжици, ножове) биват големи, средни и малки. В зависимост от предназначението си могат да бъдат за основни ястия, за предястия, за печено месо, за риба, десертни. Предлагат се даже и вилици за раци, миди и охлюви. 

     Големите трапезни лъжици, по–познати като супени, се използват за консумация на топли или студени супи или разливане на сосове. Със средните лъжици обикновено консумираме компоти, кисело мляко, ошави. Малките лъжички или чаени, както още се наричат, изпозлваме при консумация на десерти, конфитюри, рохко сварени яйца и топли напитки като кафе и чай. Малките лъжички с плоски лопатки са предназначени за сладолед и други замразени десерти, а тези с дълга дръжка – за разбъркване на сиропи, коктейли и други напитки.

     Големите трапезни вилици се използват за консумация на основни ястия. Има големи вилици за риба, които са с къси бодове и широка част към тях, и големи двуроги вилици за транжиране на топлинно обработени и едри късове месо. Средните вилици служат за студени и топли предястия, междинни ястия и някои десерти. Малката четирирогова вилица е предназначена за десерти, трироговата – основно за плодове, а двуроговата – за лимони и други плодове.

     Трапезните ножове могат да бъдат изработени изцяло от метал или острието да е от стомана, а дръжката – от дърво или пластмаса. Големите ножове са предназначени за основни ястия, като за ястия с твърда консистенция се препоръчват ножове с назъбен резец. Големият нож за риба има широко острие с елипсовидна форма и заострен връх. Средният нож се изпозлва за консумация на предястия и някои десерти, а малкият нож е подходящ за разрязване на десерти. Предлагат се и ножове за транжиране, за хляб, за рязане на сирене, за намазване на масло, за хайвер.

     Основни правила при сервиране

     Според базовото правило от лявата страна на чинията се поставят вилиците, а от дясната – лъжиците и ножовете. Редът на приборите следва поредността на менюто и се започва отвън навътре. Първо използваме приборите, разположени в най-външния край на чинията. Тези, най-близо до чинията (вилица и нож), са за основното ястие. Над чинията се поставят десертните прибори.

     Сервирането по етикет изисква поставянето на отделни прибори за всяко блюдо. 

     Какво предлага DS Home

     В каталога на dshome.bg ще откриете прибори за хранене на утвърдените марки Horecano, Akyuz, Narin.

     Разгледайте и комплектите от прибори, които онлайн магазинът ни предлага, както и другите прибори като щипки за сервиране, черпаци, шпатули и др.

Филтър
Цена
-
Цвят
Марка
Материал
Дебелина
Дължина см
Диаметър мм.
Покажи повечеПокажи по-малко