×

Бойлери

Показване на 1-45 of 61 продукта

Какво трябва да знаем за бойлерите 

Бойлерът е сред електрическите уреди, които традиционно присъстват в домовете ни. Да, повечето жилищни комплекси от затворен тип разполагат с централизирани системи за отопление и топла вода, което изключва необходимостта от подобна инвестиция, но голяма част от новопостроените сгради нямат тази възможност и ако сте новодомец в такава, няма как да не планирате покупка на бойлер. В по-старите жилищни блокове или къщи пък много често тези ел. уреди се нуждаят от подмяна. 

Съвременните бойлери съчетават модерен дизайн и интелигентни технологии. Повечето модели, които се произвеждат днес, са снабдени с термостат, който контролира температурата на водата според нуждите на потребителя.

Видове бойлери

Бойлерите се различават в зависимост от обема, начина на монтаж, вида на енергийния носител, с който функционират. Според последния показател бойлерите могат да бъдат електрически и газови, като първите са по-често използвани. Ел. бойлерите са лесни за инсталиране и имат голяма производителност на топла вода, имат лесна поддръжка, диагностика и ремонт.

С газовите бойлери водата се загрява по-бързо. Те са издръжливи, надеждни и икономични, тъй като газта е по-евтина от електричеството. 

Има и комбионирани модели, които могат да работят освен на ток и с други източници на енергия. Съществуват и разновидности като термопомпен и термодинамичен бойлер. Термопомпеният бойлер използва електроенергията, за да пренася топлината от едно място към друго. Уредът затопля течността, извличайки топлината от въздуха и съответно охлажда помещението, в което е монтиран. Термодинамичният бойлер работи на принципа на термопомпата, като почти цялата мощност за затоплянето на водата идва от въздуха. 

Много популярни стават соларните бойлери, които разчитат на слънчевата енергия. Инвестцията в тях не е малка, но в бъдеще може да спестите значителен разход за електроенергия.

Бойлерите могат да бъдат и обемни и проточни, като при първите постоянно има топла вода и се използват основно за бани, а вторите загряват водата докато тя тече и са подходящи предимно за кухненски мивки, но могат да се използват и за баня. Проточните бойлери са идеално помощно средство при аварии и профилактики. Те са и по-икономични, тъй като не поддържат водата нагрята през цялото време.

Обемните бойлери могат да бъдат хоризонтални и вертикални според начина им на монтаж. Предлагат се и модели за под и над мивка, които са малолитражни (обикновено достигат до 30 л) и загряват водата по-бързо. 

По отношение на обема, бойлерите най-често са 50 или 80 литрови. Има и по-големи модели с по-голяма мощност и обем до 200 л. Според материала бойлерите могат да са неръждаеми или емайлирани, като първите имат по-добра устойчивост на корозия и са по-леки. 

С какво да се съобразим при покупка?

Основните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на бойлер, са броят на потребителите, вида на енергия, която ще се използва, разходът на вода. Добре е да изберете и бойлер с удължена гаранция, за да може да се възползвате в случай на дефекти, като разбира се трябва да спазвате препоръчания от производителя начин на монтаж и на употреба.

По отношение на поддръжката едно от най-важните неща е редовното почистване на котлен камък и на отлагания от ръжда. За да удължите живота на компонените е препоръчително да настроите термостата на постоянна температура (около 60°C), което също така ще спести и енергия. 

В DS Home ще откриете бойлери на утвърдени производители като ELDOM, TESY, BOSCH. Разгледайте нашите предложения за обемни и проточни бойлери, както и предлаганите консумативи и резервни части.

Филтър
Цена
-
Марка
Категории
Материал
Цвят
Вместимост
Мощност (ватове)
Напрежение (волтове)
Покажи повечеПокажи по-малко