×

Семена

Показване на 1-45 of 104 продукта

Сортови семена – как да изберем подходящи 

 С наближаването на пролетния сезон всеки запален градинар започва да се замисля каква продукция ще отглежда и какви нови сортове семена би могъл да засее. За повечето зеленчуци, които най-често консумираме, като домати, краставици, пипер и др. е необходима по-специална подготовка, свързана с подготвянето на разсади, така че колкото по-рано изберете какво да отглеждате, толкова по-добре. Семената от екзотични видове като цитруси, авокадо и др. подобни могат да се заложат за разсад по всяко време, тъй като не следват нашите сезони. 

Какво трябва да имаме предвид, за да изберем подходящи семена?

• Проверете годността им – обикновено на всяко пакетче е изписана датата на опаковане и срокът на годност. Ако е изтекъл или годността е малка, по-добре изхвърлете семената.

• Съобразете се с това къде ще отглеждате растенията – ако имате двор или градина, то може да правите по-богати комбинации от сортове – зеленчукова градина, цветни лехи или тревна площ. Някои сортове пък са по-подходящи за отглеждане в оранжерия. На балкон бихте могли да отглеждате по-дребноплодни сортове зеленчуци, по-ниски цветя и различни подправки.

• Вземете предвид периода на развитие на растенията – раннопролетните сортове обикновено се отглеждат бързо и има възможност за втора реколта. Така обичаните домати могат да зреят от ранно лято до късна есен, стига да заложите корени от ранните, средноранните и късните видове.

• Избирайте местни сортове – изберете изпитани за съответния регион сортове, които виреят добре в характерните условия. 

• Доверете се на проверени производители – заложете на проверени марки и доказали се на пазара фирми.

Какви са основните видове семена?

Семената се делят на пролетни и есенни в зависимост от характера си. Освен това могат да бъдат стандартни, хибридни, местни и органични (био). 

• Стандартните семена са от директни сортове, обикновено размножени по естествен път.

• Хибридните семена са кръстоска от две разновидности с определени подобрения, като по-добра издръжливост на болести и по-богата реколта.

Местните семена са от характерни растения за даден регион. В страната ни силно ценени са българските сортове домати, краставици, пипер и т. н.

Био семената са семена от растения, отгледани по биологичен път. Те са сертифицирани и строго контролирани.

Кои са най-популярните сортови семена в България?

Семена за домати – сред най-популярните сортове у нас са Розов домат, Идеал, Биволско сърце.

Семена за краставици – сред най-популярните са краставиците от сорта Гергана и корнишоните.

Семена за чушки – често се отглеждат сортове тип камба, капия и сиврия.

Семена за лук – най-често отглеждани са сортове сладък лук, полулютив лук и лютив лук.

Семена за картофи – сред популярните сортове са Пикасо, Аида, червени картофи.

Семена за грах – отглеждат се сортовете Ран I, Деница, Идалгo, Джоф и др.

Семена за копър – традиционен местен сорт, Комон и др.

Семена за цветя – особено популярни за отглеждане в България са лалета, рози, маргаритки, зюмбюли, петунии, латинки и др. 

Кога се засаждат семената?

 Семената от по-студоустойчиви култури като грах, моркови, спанак и лук могат да бъдат засадени през късната зима или ранната пролет. Засаждането на семена от по-топлолюбивите култури като домати, пипер и краставици може да се прави след преминаването на студения период, когато вече няма опасност от измръзване.

Същото се отнася и за засаждането на семена от цветя - то може да започне през ранната пролет, когато рискът от замръзване е минимален. Някои цветя могат да се засаждат и през късната есен, за да имат по-дълъг период на растеж преди зимата.

Какво предлага DS Home?

DS Home предлага сортови семена за различни зеленчуци, подправки, цветя, тревна смес, на достъпни цени и на доказани производители. При нас можете да откриете семена за различни сортове домати, краставици, грах, пипер, моркови, тиквички, репички, копър и много други.

Предлагаме семена за лавандула, калдъръмчета, телефончета, невен, декоративен слънчоглед, мушкато, маргаритки, петуния, цветни миксове. 

Разгледайте нашите предложения в категория Семена и поръчайте онлайн на достъпни цени.