fbicon
×

Тигани

Тигани

Tиган с незалепващо тефлоново покритие 28 см червен SN126 MENZIR

14,18 лв. 18,90 лв.
Оставащо време
Тигани

Тиган с гранитно покритие 18 см SN020 MENZIR

14,18 лв. 18,90 лв.
Оставащо време
Тигани

Тиган с гранитно покритие 22 см SN022 MENZIR

15,68 лв. 20,90 лв.
Оставащо време
Тигани

Тиган с гранитно покритие 24 см SN023 MENZIR

16,43 лв. 21,90 лв.
Оставащо време
Тигани

Тиган с гранитно покритие 28 см SN025 MENZIR

18,68 лв. 24,90 лв.
Оставащо време
Тигани

Тиган с гранитно покритие и стъклен капак 22 см SN073 MENZIR

19,42 лв. 25,90 лв.
Оставащо време
Показване на 1-40 of 56 продукта

     Присъствието на тиганите сред съдовете в кухнята е почти неизбежно. Именно с помощта на този съд приготвяме така любимите палачинки, пържени яйца, омлети и много други. Какво обаче е важно да имаме предвид при покупката на тигани и други съдове, свързани с приготвянето на храна. Преди всичко те трябва да отговарят на стандартите за безопасност. Добре е да имат и по-дълъг срок на експлоатация. 

     Материалите, от които се изработват тигани, са алуминий, мед, неръждаема стомана и чугун.

     Медните тигани, както и тези от неръждаема стомана, са по-скъпи, но могат да бъдат използвани доста дълго. Алуминиевите тигани имат емайлирано покритие, здрави са, лесни за почистване и устойчиви на надраскване и петна.

     Чугунените тигани са идеални за бавно и равномерно готвене на по-ниски температури, тъй като този материал се нагрява бавно, но задържа топлината дълго. Дори след изключването на котлона храната ще продължи да се готви за известно време на такъв тиган.

     Особено важно е и какво е покритието на тиганите, за да не залепва храната за дъното. Добре познати като незалепващи са тиганите с тефлоново покритие. Съвременните модели освен качествени са и напълно безопасни. Все пак е добре да проверим дали е обозначена липсата на перфлуорооктанова киселина (PFOA free).

     Новите модели тигани са с покрития на водна основа. Имат адхезия (дишащи са), но за да бъдат съдовете напълно безопасни върху базата се добавят още няколко слоя, в това число и антикорозионно покритие. Многослойното незалепващо покритие Ви позволява да готвите без мазнина или с минимално количество и да поддържате естествения вкус на храната.

     Последните тенденции са свързани с използването на индукционни котлони и съответно индукционни тигани, чиято основна цел е енергийна ефективност. Индукционните плотове генерират електромагнитно поле, което се синхронизира с магнита на дъното на съдовете, което от своя страна предизвиква нагряване. Индукционните тигани са изработени от феромагнитни материали или поне дъното (това включва неръждаема или емайлирана стомана, както и чугун). Дъната им са изцяло равни. Трябва да пасват добре на зоната за готвене, защото в противен случай тя може да не се активира.

     Да се избират тежки съдове с по-голяма дебелина на стените и дъното, препоръчват специалистите. Счита се, че най-високият клас съдове за готвене, в това число и тигани, са именно тежките съдове с дебели стени, благодарение на които се получава равномерно разпределение на температурата и акумулиране на енергията. Приготвянето на храна в такива тигани се доближава много до това в глинените и керамични съдове – гърнета, гювечета, в които, както знаем, всичко става много вкусно.

     Какви видове тигани предлага dshome.bg?

     В нашия онлайн магазин ще откриете индукционни тигани, WOK тигани, грил тигани, тигани за гофрети, за палачинки, със стъклени капаци, с подвижна дръжка (могат да се използват и във фурна). Размерите са най-разнообразни. Предлагаме тигани с диаметър от 22 до 30 см. Освен модели в традиционния черен цвят, в асортимента на dshome.bg се срещат модели в цвят бордо, графит, бежов цвят.

     В каталога на dshome.bg присъстват тигани на утвърдени марки, сред които Papilla и Нева металл посуда.

     В линията „Байкал“ на Нева метал посуда е използвана уникална технология за прилагане на незалепващ материал, даваща ефект на естествен камък. Висококачественото многослойно покритие на тигана Ви позволява да приготвите любимите си ястия без добавяне на мазнина. 

     Корпусите на набиращите популярност титанови тигани са изработени от алуминий, стомана и чугун, за да осигурят желания топлинен капацитет и висока топлопроводимост и само горното покритие е от титан. Характеризират се с голяма якост и добри незалепващи свойства.

     Титанът се отличава със способността да се нагрява бързо и да задържа топлина дълго време. Допълнителен плюс в негова полза е експлоатационният живот до 25 години. Тиганите с титаново-керамично покритие са най-привлекателни за ежедневните задачи, идеални за са пържене на котлона или печене във фурната. 

     Формата на тигана е определяща за това какво ястие ще се приготвя в него. Повечето грил тигани са с квадратна форма. Съдовете с квадратна форма са по-просторни и подходящи за пържоли, котлети или цяла риба. По-широките и плитки тигани са по-подходящи за готвене, където е необходимо изпаряване. Тиганите със заоблен ъгъл в областта на страните са подходящи за задушаване. 

     Най-важни за дългосрочната употреба на тиганите са чистенето и поддържането. Качествените незалепващи покрития способстват изключително за лесното почистване. Повечето съвременни модели тигани могат да се мият в съдомиялни машини, но не е особено препоръчително.

     Съвети:

- Не използвайте абразивни гъби върху съдовете с незалепващо покритие, защото може да повредят покритието.

- Противопоказно е и използването на прахообразни детергенти, които съдържат абразивни частици, които влияят разрушително върху покритието.

- Най-добрият начин да се справите с изгорените мазнини е да напълните тигана с вода и да го поставите на слаб огън до кипване, след което добавите малко количество течен препарат. След охлаждане се измива с много вода с гъба.

     Разгледайте и другите съдове за готвене в продуктовата номенклатура на dshome.bg.