fbicon
×

Окосете моравата за нула време с тример

Иматe имот с двор или градина, а тревата е пораснала. Да, косенето не е от най-приятните занимания, но е нещо, което трябва да свършите, ако искате вашето открито пространство да има красив и добре поддържан вид. Слава богу, днес не се налага да косите с ръчни коси, а можете да изберете далеч по-съвременна градинска техника, с която да окосите моравата за много по-кратко време. В случай че вашият терен е по-неравен обаче, то е по-добре да изберете тример, а не косачка. 

Тримерите са идеални за косене на труднодостъпни места. Подходящи са за изравняване, рязане на трева и плевели, обиране на стръкчета покрай стени, ръбове и стълби. Компактни и маневрени са и са подходящи за работа във всеки вилен имот.

Видове тримери според захранването – предимства и недостатъци

Тримерите за трева могат да бъдат електрически, акумулаторни и бензинови. Електрическите тримери се захранват от ел. мрежата, имат леко тегло, обслужват се лесно, а една от основните им характеристики е, че работят по-тихо. Чудесен избор са за собственици на малки градини или дворове. Минус е това, че нямат толкова висока мощност и са зависими от достъпа до ел. мрежа. Също така е добре да се правят прекъсвания, за да не се претоварва двигателят. 

Акумулаторните тримери са подходящи за по-големи дворни пространства, за които кабелният инструмент не е приложим. Захранват се от литиево-йонни батерии, леки са и не причиняват вредни газове. Те обаче могат да работят за определено време, след което трябва да се зареждат.

Бензиновите тримери имат по-голяма мощност и по-голяма производителност. Те са добъв вариант за обработване на големи участъци с твърда и висока трева, както и растения с по-дебели стъбла. Могат да бъдат с четиритактов или двутактов двигател, като моделите от втория вид изискват приготвянето на смес от бензин и масло. Недостатъците са, че са по-тежки и създават по-високо ниво на шум и вибрация. 

По отношение на режещите приставки тримерите се разделят на такива с корда, с пластмасов или метален нож и с метален диск. Кордата се използва за по-фина трева, а ножовете за по-груба растителност като храсти, тръни, гъсталаци. Дисковете са подходящи за рязане на големи храсти и проблеми растения. Тримерите с метален диск се смятат за най-издръжливи и производителни.

Как се коси трева с тример

Има няколко основни правила, които трябва да се следват при косенето с тример. Преди всичко тревата не трябва да се реже твърде близо до корените. Не трябва да се коси и мокра трева.

Специалистите препоръчват тя да се реже в полукръг отляво на дясно. Така тревата пада във вече окосената част и може да се ползва за торене на почвата. Ако е твърде висока, първо трябва да се отреже горната част, а след това – долната. 

При косенето на големи площи може да се използва т. нар. квадратен метод – площта се разделя на малки квадрати, а след това се коси в посока от периферията към центъра.  Ако искате да отрежете тревата около дървета и храсти е желателно първо да разчистите пространството около тях от камъчета, пръчки, малки отпадъци. 

Едно от най-важните неща при ксенето с тример е да изпозлвате лични предпазни средства. Използвайте ръкавици, предпазни очила, тапи за уши, подходящи дрехи. Може да се използва и респиратор за предпазване от цветния прашец, който може да предизвика алергии. 

Кога се коси трева?

Задържането на температурите над 10 градуса през деня и нощта е ясен знак, че времето за косене на тревата е настъпило. Тревата трябва да е възможно най-суха. През месеците май, юни, юли, август се препоръчват редовни коситби. 

Мнението на специалистите е, че през пролетта, когато е засиленият растеж на тревата, тя трябва да се коси поне един път седмично, а през лятото и есента – на две седмици. Също така косенето трябва да се извършва рано сутрин или в по-хладните вечерни часове, за да не изсъхне тревата твърде бързо. 

Как се сменя корда за тример?

За да смените корда на тримера първо трябва да премахнете капака на ролката. След това режещите корди се пренавиват стегнато по посока на обозначената стрелка. Двете корди се вкарват в срещуположните прорези отгоре на ролката и се прекарват през отворите. След това капакът с ролката се монтира на уреда. 

Кои са най-добрите марки тримери?

Сред водещите марки тримери се нареждат Makita, Bosch, Einhell, Gardena, Heinner. С добри препоръки се ползват и продуктите на брандовете Stihl, Steinhaus, Stiga. В онлайн магазина на DS HOME ще откриете и модели на марките Moller, RTR PREMIUM, Rapter, Raider. Най-скъпи са бензиновите тримери, като машините от този вид от по-висок клас надхвърлят 500 лева. Най-евтино ще ви струва електрически тример. Най-евтините предложения при тези модели започват от около 50 лева. 

Коментари (0)

Няма коментари към момента