fbicon
×

Искате да се разхладите и освежите - купете си басейн за двора 

Лято е, жегите стават все по-непоносими, морето не е чак толкова близо, а вашето единствено желание е да се разхладите и освежите. Представяте си колко хубаво би било да имате басейн на една ръка разстояние. Всъщност, не е чак толкова трудно да изпълните това желание, стига да разполагате с имот с двор или градина. Днес се предлагат най-разнообразни по форма и размери надуваеми и сглобяеми басейни, на доста достъпни цени, които могат да ви осигурят така желаната прохлада, и то в собствения ви двор. 

Освен че се монтират лесно, надуваемите басейни предлагат часове забава за децата ви, както и приятно прекарано време за цялото семейство. В периода, в който не се използват, лесно могат да бъдат изпразнени, сгънати и прибрани за следващото лято. Това прави надуваемите басейни все по-популярни и все повече хора се решават на такава покупка.

Надуваем или метален басейн

И все пак - надуваем или метален (сглобяем) басейн? И в двата случая се предлагат басейни с различни размери и форми, изработени от качествени материали и с филтриращи помпи за пречистване на водата, но металните басейни се считат за по-издръжливи и трайни. Дали да се насочите към такъв модел зависи най-вече от това с какво пространство разполагате, както и какви средства можете да отделите.

Металните басейни са по-големи, с по-голям капацитет за вода и съответно подходящи за постоянна инсталация. Изискват повече време и труд за монтаж и имат по-голяма поддръжка. Могат да бъдат вкопани в земята или монтирани на повърхността ѝ. Имат метални стени, вътрешна облицовка от PVC фолио, горни и долни лайстни, филтърна система, вливни дюзи, скимер, сифон. Счита се, че животът  на един такъв басейн е около 20-30 години, като е желателно PVC фолиото да се подменя на 10 години. 

Надуваемите басейни са по-евтини, по-лесни за монтаж и демонтаж. Могат да бъдат поставени на различни места в двора или градината. Изработени са от качествен PVC материал, устойчиви са на пробиване и износване и са проектирани да издържат на натиск. Надуват се бързо благодарение на системите за въздушните клапи и вентили. Предлагат се както малки, компактни и плитки басейни, подходящи за по-малки деца, така и големи надуваеми басейни, в които да се забавлява цялото семейство или приятелска компания. 

Какво се поставя под надуваем басейн

Едно от най-важните условия за безпроблемно ползване е теренът под надуваемия басейн да е изравнен. Не трябва да има камъчета или дупки, които могат да причинят повреда на дъното. Най-удачното решение е под басейна да бъде поставена специална подложка, проектирана за надуваем басейн. Изработена е от здрава и устойчива на пробиване материя и осигурява допълнителна защита на дъното. 

Можете да използвате и подложка от PVC материал или да си направите такава от пясък, като разпределите равномерен слой по земята, където ще позиционирате басейна. Предлагат се и подложки от нетъкан геотекстил, устойчиви на химикали и защитаващи от развитие на фунги и микроорганизми. 

Басейни с вградени седалки и място за напитки

Надуваемите басейни могат да са с кръгла, правоъгълна или квадратна форма. Специално при кръглите басейни, които са може би най-предпочитани, размерите варират от около 250 до 450 см диаметър и височина от около 55 до около 85 см. Надуваемите рингове служат за удобна облегалка, а благодарение на филтриращите помпи, с които по-големите басейни обикновено се предлагат, можете да разчитате на чиста вода. Още по-атрактивни са моделите с вградени седалки и място за напитки, които ще ви позволят да се отпуснете и отдадете на пълен релакс. 

Детските надуваеми басейни впечатляват с пъстри цветове, различни форми и изображения и допълнителни развлечения като надуваеми пързалки, топки и др. Някои от моделите са със сенници и пръскалки, а за най-малките са предвидени бебешки басейни с дълбочина около 20 см и меко надуваемо дъно за допълнителен комфорт.

Как се поддържа надуваем басейн?

Добрата поддръжка изисква да почиствате редовно стените и дъното на басейна, както и филтъра. За почистването на стените и дъното можете да използвате мека четка или моп, като не е желателно да се ползват абразивни материали. Филтърът се почиства или сменя в зависимост от интензитета на ползване и големината на басейна. Важно е да поддържате и водата чиста, като използвате подходящи химикали за дезинфекция и хигиена. Трябва да следите и за правилното ниво на водата. Ако басейнът е твърде пълен, водата може да прелее, а ако количеството е твърде малко, може да възникне повреда. Добре е да се погрижете и за защита от UV лъчи, като покривате басейна с покривало, когато не го използвате или разположите над него чадър.  

Как и с какво да залепя надуваем басейн?

Към повечето модели надуваеми басейни са предвидени и лепенки за ремонт. Именно рискът от спукване е един от най-големите недостатъци на надуваемите басейни. В случай на теч, първо трябва да откриете къде точно е дупката. За целта можете да използвате сапунена вода. При обливане с такава, там където е дупчицата, ще се появят малки мехурчета. Преди да пристъпите към залепване, трябва да почистите зоната около дупката. Желателно е да се използва специално лепило за PVC. Обикновено се нанася тънък слой лепило върху дупката и върху лепенката.  Лепенката се разгръща внимателно върху дупката и се притиска здраво, за да залепне добре. Желателно е да се изчака няколко часа, за да изсъхне напълно лепилото, след което да се провери дали повредата е отстранена.

Аксесоари за надуваеми басейни

Освен вече споменатите подложки и покривала, можете да си набавите и комплект за почистване на басейн. Сетът обикновено включва телескопичен алуминиев прът, кепче, вакумна подочистачка. Може да са добавени и четка, шланг и уред за събиране на листа. В случай че разполагате с повече финансови възможности, можете да закупите и прахосмукачка за басейн, с която ще почистите стените и дъното за нула време. В търговската мрежа могат да бъдат открити и специални палатки за басейни, които служат за защита от слънцето над плувния басейн. Ако сте спрели на надуваем басейн с големи размери, то можете да си набавите и стъпала, стълби или надуваеми аксесоари.

Колко струва надуваем басейн?

Надуваемите басейни са достъпни за повечето средностастически български семейства. Със сума от около 150 лева можете да закупите басейн с диаметър около 3 м. Бебешки басейн може да се намери и за тридесетина лева. За сума около 200 лева се предлагат и басейни с метални рамки, също с диаметър около 3 м.

Свързани спродукти

Коментари (0)

Няма коментари към момента