fbicon
×

Създайте си място за релакс в собствения си двор

Идеалният кът за почивка не е непременно шезлонг с чадър на плажа, с гледка към необятната морска шир. Безспорно, излежаването на шезлонг на сянка, съпроводено с успокоителния шум на вълните и с питие в близост, е неустоимо удоволствие, но също толкова приятно може да бъде и разпускането във вашата собствена градина. Стига да разполагате с функционални и удобни градински мебели, каквито се предлагат в изобилие от съвременните производители. Шезлонгът отдавна не е просто дълъг пластмасов стол, на който можеш да почиваш в полулегнало положение. Днес едни от най-предпочитаните външни мебели могат да са с навеси, с вградени чадъри, с подлакътници, с колелца, с поставки за краката, с шалтета, с възглавници, със странични масички, двойни, люлеещи се и т. н.

Видове шезлонги

Шезлонгите се разделят на няколко разновидности - сгъваеми, фиксирани, напълно хоризонтални, регулируеми или многофункционални, S-образни. Сгъваемите шезлонги са лесни за транспортиране и съхранение. Когато не ги използвате, можете да ги сгънете и приберете, така че да не заемат много място. Фиксираните шезлонги са по-солидни и съответно заемат повече място. Напълно хоризонталните шезлонги дават възможност да направите страхотен тен. 

С регулируемите шезлонги можете да определите начина, по който седите, съобразно вашите желания. Така например някои хора предпочитат да седят изправени, други да се облегнат малко назад, а трети - да са почти легнали (някои модели са с до пет позиции). Многофункционалните шезлонги предлагат чудесна възможност да почетете книга, да понатрупате тен, да се насладите на любимото си питие и дори да подремнете на чист въздух. S-образните шезлонги, както подсказва и името им, са във формата на буквата S. Те следват контурите на тялото и са добро предложение за хора с болки в долната част на гърба.

Чудесен избор за хора с болки в гърба са и люлеещите се шезлонги, допринасящи за увеличаването на притока на кръв в тялото. Освен това, благодарение на движението, предлагано от този модел шезлонги, ще усещате полъх и леко охлаждане.

По отношение на материала, от който се изработват, шезлонгите могат да бъдат от масивно дърво, бамбук, ратан, полиратан, пластмаса, метал (алуминий, стомана), текстил. При избора трябва да имате предвид климатичните условия и честотата на използване. Повечето шезлонги са устойчиви на атмосферни влияния и UV-лъчи, но не всички са подходящи за използване край влажни зони например, каквито са басейните. 

Предимства и недостатъци

Дървените шезлонги са здрави и устойчиви и ще вдъхват естествен вид на вашата градина или двор, но пък поддръжката им е по-трудна. 

Шезлонгите от естествен ратан или бамбук са много ефектни, но по-чувствителни към влага. Също така има риск цветът да избледнее при високи температури. Моделите от изкуствен ратан са чудесна алтернатива. Те не са чувствителни към ултравиолетова светлина, издържат на замръзване, понасят добре влагата и са по-непретенциозни в грижите.

Най-бюджетни са пластмасовите шезлонги, които никога не излизат от мода. Те са издръжливи и лесни за почистване. Материалът обаче се загрява на слънце и е твърд, поради което е добре да предвидите шалтета. Шезлонгите от полипропилен са леки, здрави, издръжливи и устойчиви на химикали. Те са особено подходящи за плажни зони, тъй като са устойчиви на остатъци от сол.

Шезлонгите с алуминиева рамка са леки, издръжливи и устойчиви на атмосферни влияния и корозия. Изискват и по-малка поддръжка. Моделите от стомана имат блестящ външен вид и са екологосъобразни. Поддържат се и се почистват лесно.

Едно от основните предимства на шезлонгите с текстилна част е, че изсъхват сравнително бързо. Материята е здрава и устойчива на UV лъчи. Подходящи са за всеки стил, тъй като се предлагат в различни нюанси. Не са чак толкова устойчиви на вятър, така че може би трябва да ги приберете на закрито при силен вятър.

Като цяло основните предимства на градинските шезлонги са, че са лесни за съхранение и предлагат удобство и комфорт. Идеални са за релаксация и за хващане на тен. Шезлонгът е стол и легло в едно и може да удовлетвори всяка нужда, която имате. 

Шезлонг с масичка

Масички за шезлонги

За да се чувствате още по-комфортно, е добре вашият кът за почивка да разполага и с масичка. Така ще можете да поставите питиета, телефони, книги, слънчеви очила или други малки предмети близо до вас. Масичките за шезлонги са леки, издръжливи, обичайно с квадратна форма, изработени от пластмаса, полиратан или дърво. При необходимост лесно могат да бъдат преместени. Височината им най-често варира около 45 см. Доста често се предлагат комплекти от шезлонг с масичка, но винаги можете да изберете допълнително тази необходима и практична мебел. 

Градински чадъри

Не пропускайте да си набавите и градински чадър, за да избегнете проблемите, произтичащи от прекомерното излагане на слънце. Чадърът не само ще ви осигури така необходимата сянка, но и ще добави страхотна визия към вашия кът за релакс. Има разнообразни модели, така че имате възможност за избор. Можете да се спрете на висящ градински чадър, който се поставя отстрани, така че да не пречи, конзолен чадър, осигуряващ сянка над по-голяма площ, с чупещо рамо и ротационна функция. Особено актуални са моделите с LED осветление, които ще ви осигурят допълнителен комфорт и романтика в летните вечери. И когато говорим за романтика и летни вечери няма как да пропуснем темата за летните коктейли. 

Подходящи коктейли през топлите дни

Освежаващите и студени напитки са един от най-добрите начини за разхлаждане през лятото. Фрешове, студен чай, напитки с мента и лимон са особено препоръчителни за тонизиране и поддържане на добра форма. Един от най-популярните коктейли пък е сангрията, която се приготвя от вода, вино и парченца плодове, след което се оставя да престои. Пунш с лайм и коктейли с шампанско също са привлекателни предложения за освежаване през топлите дни. 

Коментари (0)

Няма коментари към момента