fbicon
×

На какво да обърнем внимание когато избираме съдове за хранене

  Всяка домакиня мечтае да превърне кухнята в дома си в свой оазис – помещение, подредено и оборудвано според вкуса и предпочитанията ѝ. Избира старателно съдовете, приборите и всички други предмети, които намират място в кухнята, а това, на което отдава особено голямо значение, е сервизът за хранене. Не казваме, че силната половина в семейството не е ангажирана, но определено водещата роля е на жената. Какво обаче трябва да се има предвид при покупката на сервиз за хранене. В тази статия ще се опитаме да очертаем основните фактори, на които да обърнете внимание, когато сте се насочили към такава покупка.

Визия на сервиза за хранене

Търговската мрежа изобилства от най-разнообразни модели сервизи за хранене що се отнася до дизайн, форма, цвят, материал, брой части, размери. Преди всичко е важно да изберете сервиз според вашите предпочитания. Това са много повече от съдове – те ще бъдат ваш ежедневен спътник и затова е важно да Ви харесва как изглеждат. Сервизът за хранене създава атмосферата на масата, допринася за доброто настроение и подчертава вашия стил и индивидуалност. Красивите и добре аранжирани съдове са най-важната част от визията на масата и първото нещо, което привлича вниманието, когато сядаме на вечеря със семейството или приятели.

Съобразете се с интериора на помещението

Сервизът трябва да се съчетава с останалите съдове и прибори на масата, както и с интериора на помещението. Класическият сервиз в бял цвят съответства на всяка кухня и винаги е на мода. Ако искате да внесете повече жизненост, изберете сервиз с шарени съдове. Може да следвате правилото при по-ярки цветове в трапезарията да избирате по-неутрални цветове на съдовете за хранене и обратно.

От какъв материал да бъде сервизът за хранене

Следващият фактор, на който трябва да обърнете внимание, е от какъв материал да бъде сервизът за хранене. Най-често съдовете се изработват от порцелан, керамика, закалено стъкло, меламин или глина.

 Порцелановите и керамичните съдове се считат за доста издръжливи и подходящи за ежедневна употреба. Те са чудесен избор и при вечери за официални поводи и други празнични събития. Порцелановите чинии са с гладка повърхност, запазват топлината на храната дълго време и са еталон за качество. Керамичните сервизи обикновено са по-леки от порцелановите.

Съдовете от закалено стъкло и аркопал са с изчистен дизайн, подходящи за ежедневно ползване, издръжливи на удари и горещи течности.

Глинените чинии излъчват усещане за здравина и небрежна привлекателност. Като един от най-старите промишлени материали глината придава значителна тежест на сервиза за хранене. За да се запази по-дълго добрият му вид е добре да се избягват резки температурни промени – като например сипване на храна от фурната веднага след изключването ѝ.

Сервизите от меламин са добър вариант, ако имате малки деца, тъй като са устойчиви на разбиване и рядко се напукват.

Брой и размери на съдовете в сервиза за хранене

Не без значение е и от колко части се състои сервизът за хранене. Не подценявайте този въпрос, тъй като може да се окаже, че сте претрупани с ненужни чинии или пък нямате достатъчно еднакви чинии за гостите си. Задължителният минимум, който трябва да съдържа един комплект за хранене, включва:

  • Чиния за основно хранене
  • Чиния за салата
  • Дълбока чиния за супа или таратор
  • Чиния за десерт

Някои комплекти се предлагат и с чаши за кафе или чай и с чинийки към тях или пък с големи купи за салата.

Сервизите за хранене обикновено са за 4 или 6 човека, като първите съдържат 12 части, а вторите – 18 или 19 части.

Чиниите за основно ястие са с размери 25 см, 27 см, 30 см и 33 см, като тези с 25 см и 27 см са по-подходящи за ежедневна употреба. Чиниите с по-големи размери логично изискват по-голяма маса за сервиране и повече пространство в шкафовете за съхранение.

Чиниите за салата обикновено са с размер 21 см, а тези за десерт – с размер 19 см или по-малко. Дълбоките чинии са с размер 20 или 25 см. Освен за сервиране на супа или таратор или основно ястие със сос, те могат да се използват и за зелено листни салати.

По отношение на формата, за класическа такава е възприета кръглата, но все по-актуални стават моделите с квадратна или по-нестандартна форма. Те внасят стил и изисканост на всяка трапеза, но ако се спрете на такива, трябва да имате и достатъчно пространство за съхранение.

Как да се грижим за сервиза за хранене

Дългото използване на сервиза за хранене зависи от добрата грижа. В днешното забързано време миенето на съдовете за хранене на ръка е нещо, с което почти никой не иска да се занимава. Производителите имат това предвид и изработват предимно сервизи, подходящи за съдомиялни машини.

В такива обикновено не могат да се измиват съдове, украсени с метални елементи – златни, сребърни или платинени кантове или други орнаменти. Те трябва да се измият ръчно и да се оставят да съхнат след това. Също така, не е желателно подобни чинии да се поставят и в микровълнова фурна. Има риск за увреждане както на чинията, така и на фурната.

Важно е и как се съхраняват съдовете. Подреждайте една върху друга чинии от един и същи вид, за да разпределите равномерно теглото и да избегнете натежаване и риск от счупване. Най-уязвимата част на чиниите са ръбовете, така че трябва да ги подреждаме изключително внимателно, за да избегнем напукване или счупване.

Следвайте и препоръките на производителите на посудата, за да красят те възможно най-дълго вашата трапеза.

Коментари (0)

Няма коментари към момента