Брой и размери на съдовете в сервиза за хранене
Не без значение е и от колко части се състои сервизът за хранене. Не подценявайте този въпрос, тъй като може да се окаже, че сте претрупани с ненужни чинии или пък нямате достатъчно еднакви чинии за гостите си. Задължителният минимум, който трябва да съдържа един комплект за хранене, включва:
- Чиния за основно хранене
- Чиния за салата
- Дълбока чиния за супа или таратор
- Чиния за десерт
Някои комплекти се предлагат и с чаши за кафе или чай и с чинийки към тях или пък с големи купи за салата.
Сервизите за хранене обикновено са за 4 или 6 човека, като първите съдържат 12 части, а вторите – 18 или 19 части.
Чиниите за основно ястие са с размери 25 см, 27 см, 30 см и 33 см, като тези с 25 см и 27 см са по-подходящи за ежедневна употреба. Чиниите с по-големи размери логично изискват по-голяма маса за сервиране и повече пространство в шкафовете за съхранение.
Чиниите за салата обикновено са с размер 21 см, а тези за десерт – с размер 19 см или по-малко. Дълбоките чинии са с размер 20 или 25 см. Освен за сервиране на супа или таратор или основно ястие със сос, те могат да се използват и за зелено листни салати.
По отношение на формата, за класическа такава е възприета кръглата, но все по-актуални стават моделите с квадратна или по-нестандартна форма. Те внасят стил и изисканост на всяка трапеза, но ако се спрете на такива, трябва да имате и достатъчно пространство за съхранение.
Как да се грижим за сервиза за хранене
Дългото използване на сервиза за хранене зависи от добрата грижа. В днешното забързано време миенето на съдовете за хранене на ръка е нещо, с което почти никой не иска да се занимава. Производителите имат това предвид и изработват предимно сервизи, подходящи за съдомиялни машини.
В такива обикновено не могат да се измиват съдове, украсени с метални елементи – златни, сребърни или платинени кантове или други орнаменти. Те трябва да се измият ръчно и да се оставят да съхнат след това. Също така, не е желателно подобни чинии да се поставят и в микровълнова фурна. Има риск за увреждане както на чинията, така и на фурната.
Важно е и как се съхраняват съдовете. Подреждайте една върху друга чинии от един и същи вид, за да разпределите равномерно теглото и да избегнете натежаване и риск от счупване. Най-уязвимата част на чиниите са ръбовете, така че трябва да ги подреждаме изключително внимателно, за да избегнем напукване или счупване.
Следвайте и препоръките на производителите на посудата, за да красят те възможно най-дълго вашата трапеза.
Коментари (0)