fbicon
×

Отгледайте вкусни зеленчуци с капково напояване

Случвало ли ви се е да засеете немалки площи със зеленчуци или други растения, да полагате грижи за тях, но пък крайните резултатите да не покриват очакванията ви? Разбира се, постигането на добра реколта зависи от различни фактори, но безспорно един от най-важните е поливането. Всеки, който се занимава с отглеждането на земеделски продукти, знае, че редовното напояване на почвата може да допринесе значително за добрия вид и качества на засятите земеделски култури. От друга страна, трябва да се внимава и за прекомерно поливане, което може да наруши развитието на корените или да доведе до поява на гъбични заболявания. 

Видове поливане

Най-общо казано можете да поливате ръчно (с лейка например) или чрез определена поливна система. Винаги можете да си набавите лейка или обикновен градински маркуч и да обикаляте с тях покрай растенията, които искате да полеете, но така се изразходва по-голямо количество вода. 

Това се отнася и за т. нар. гравитачно или повърхностно напояване, при което водата се оставя да тече по предварително оформени лехи или бразди. Така тя се разпределя на тънък слой по цялата повърхност и почвата се навлажнява по гравитачен път отгоре надолу. Освен голям разход на поливна вода, този начин на поливане е и по-трудоемък.

Като един от най-ефективните и икономични начини за напояване на селскостопански култури и цветя се счита капковото напояване. При този метод водата се подава от специални маркучи с капкомери или отвори в зоната на корените на растенията непрекъснато или с малки и чести поливки, осигурявайки оптимално количество на влагата. Така те развиват здрава коренова система и стават по-устойчиви на климатични промени. Концентрирането на водата само в корените намалява и появата на плевели. Другото основно предимство на капковото напояване е, че се осъществява с много по-малък разход на труд, тъй като системите са стационарни и позволяват автоматизация. Икономията на вода пък може да достигне до 60%, твърдят специалисти. 

Поливането може да става и чрез дъждуване или мъглуване. При първия метод се използват градински разпръсквачи или водни пистолети, които разпръскват водата и тя достига до растенията и почвата подобно на дъждовна вода. При този метод може да се дозира водата и съответно да се правят икономии, а също така се подобрява фотосинтезата, тъй като листата на растенията се измиват от праха, и освен това не е необходимо заравняване на терена и оформяне на бразди.

Напояването чрез мъглуване се прилага най-вече в оранжериите. При него водата се разпръсква от малки дюзи (мъглообразуватели), като в резултат на създадената водна мъгла се получава обмен на енергия между въздуха и влагата и се постигат оптимални нива на влажност и температура.

Надземно или подземно капково напояване?

Капковото напояване може да бъде надземно и подземно, като и двата начина дават много добри резултати, но според някои фермери подземното напояване има малко по-голям ефект. Той се обяснява с това, че самото растение се стреми да търси влагата надолу в почвата и по този начин кореновата му система става по-здрава и няма полягане при неблагоприятни климатични условия. Този метод дава и пълна независимост относно културите, които ще се отглеждат. Освен това няма разходи за полагане и прибиране на системите, но пък подземната система коства и по-голяма инвестиция. 

Как да си направим капково напояване и какво ни е неoбходимо?

За да си изградите система за капково напояване, освен разбира се с водоизточник, е необходимо да разполагате с тръби, преходници и маркучи за капково напояване. Последните се свързват с основна тръба, която тръгва от водоизточника. Ако имате повече зони за поливане, маркучите се свързват към помощни линии. Основната тръба се свързва с водоизточника чрез кран, който може да се управлява ръчно или автоматично чрез контролер/програматор. Програматорът позволява да се настрои стартиране на поливането в определен час и за определено време. Има възможност и за датчик за дъжд, който дава сигнал поливната система да не се включва, когато завали по-силно.

За да не се запушват отворите на маркучите е необходимо да се монтират филтри за пречистване на водата. Броят на капкомерите и разстоянието между тях зависи от типа на почвата, която ще се полива. При пясъчна такава е добре отворите в маркуча да са разположени по-близко, тъй като водата се просмуква по-бързо в почвата. При глинеста почва капкомерите могат да са по-раздалечени, тъй като водата остава по-дълго в горния слой. 

Препоръчително е преходниците за свързване на поливните маркучи с тръбата, ъгловите фитинги и тройниците за разклоняване и промяна на посоката на маркучите, стартовите конектори и тапите за краищата да са изработени от качествен полиетилен. За функционирането на система за капково напояване не е необходимо да има високо налягане в тръбите, но специалистите препоръчват между водопровода (водоизточника) и основната тръбва да се постави на по-високо ниво от земята събирателен съд, което ще помогне да се създаде допълнително налягане в тръбите. В случай че водоизточникът е кладенец може да се използва и водна помпа, за да се засмуква водата с определено налягане.

Как се тори с капково напояване?

Едно от най-големите преимущества на капковото напояване е възможността за наторяване на отглежданата земеделска продукция. Системата позволява едновременно с водата да се подават и торове, като за целта трябва да се монтира инжектор и допълнителен филтър, паралелно на основната тръба. Торта трябва да е в готова течна форма или в твърда, но добре разтворена във вода. 

Инжекторът абсорбира торния разтвор от отделен съд чрез гъвкав маркуч, а след това го добавя във водата. Така хранителните вещества се разпределят равномерно в почвата и растенията се развиват пълноценно. Равномерното разпределение на вода и хранителни вещества позволява уеднаквяване на развтието на растенията и получаване на по-богата продукция. Като краен резултат се минимизират загубите на вода, труд и време. 

Каква е инвестицията за система за капково напояване?

Системите за капково напояване без програматор са сравнително достъпни като цена, като могат да се намерят предложения и за под 50 лева. Маркучите могат да бъдат едносезонни (лентови) или многосезонни в зависимост от това за какви култури ще се използват – едносезонни или многосезонни. Ако изберете система с програматор, общата цена ще надхвърли 100 лева. Предлагат се и доста по-скъпи програматори, които значително улесняват процеса по поливане. Вие решавате на какъв модел да заложите и на коя марка да се доверите, но със сигурност инвестицията си струва. 

Коментари (0)

Няма коментари към момента