fbicon
×

Релаксация и градинарство – съвместими са

Красивата цветна градина е мечта за всеки собственик на къща с двор или вилен имот. Много често дори някои са склонни да сменят живота в апартамент с такъв в къща с прилежащо открито пространство, в което да могат да си отглеждат различни цветя, плодове и зеленчуци, а през свободното време да релаксират на открито в приятна обстановка. Всъщност градинарството е една чудесна възможност за релаксация. Научно доказано е, че отглеждането на цветя и други растителни продукти като плодове и зеленчуци повишава нивата на серотонин и ни прави по-щастливи.

Как да определим подходящите места за създаване на цветни лехи?

Като начало трябва да определите местата, на които да позиционирате цветята, които искате да красят вашето открито пространство. Някои видове предпочитат да са изложени на директна слънчева светлина, а други виреят по-добре на по-сенчести места. Така че при сдобиването с  нови цветя задължително трябва да се информирате за този фактор. Както е известно, растенията, които най-много се радват на пряката слънчева светлина, са кактусите, сукулентите, палмите и др. 

Въпреки че различните видове цветя имат определени изисквания по отношение на светлината, те се приспособяват към условията на осветление, в които са поставени. Всяко разместване обаче може да повлияе отрицателно към по-нататъшното им развитие и да доведе до опадане на листа и цветни пъпки. 

Слънчевата светлина съдържа пълния спектър от светлина, необходима за растежа на растенията, като синьото и червеното са основните цветове, необходими за завършването на фотосинтезата. Единственият цвят, който не се абсорбира от цветята е зеленият. Те го отразяват, поради което и изглеждат зелени за човешкото око. Червената светлина стимулира растежа на семената и листата и увеличава цъфтежа и образуването на пъпки, докато синята регулира скоростта на растежа на растенията. Тези, които получават повече синя светлина, имат здрави стъбла и листа.

Трябва да се отбележи и, че растенията реагират по определен начин на продължителността на деня. Някои залагат цветни пъпки при дълъг ден (растенията от умерения климат и северните области), други при къс ден (предимно от южните области и някои от умерения климат), а неутралните цъфтят през едно и също време независимо от продължителността на деня.

Подготовка и обработка на почвата 

Препоръчително е първо да разберете с каква структура е вашата почва и дали е добра за отглеждане на растения. Ако е на бучки, които запазват формата си при лек натиск, то може да се възприеме, че е подходяща за засаждане на цветя. Почвата, която е лесна за обработване, позволява свободно движение на въздуха и водата, което е предпоставка за здрави и красиви растения с добра коренова система. 

Микроорганизмите в почвата също са показател за състоянието ѝ. Колкото повече са те, толкова повече живот има в почвата и толкова по-малка е вероятността растенията да бъдат нападнати от вредители. Всеки един от тези микроорганизми кима роля за снабдяването на насажденията с хранителни вещества. Така например земните червеи обогатяват пръстта с ензими, бактерии и органични вещества, важни за подхранването на растенията.

Важно е и какъв е дренажът на почвата. За да прецените това, можете да изкопаете дупка с дълбочина около 25 см, която да напълните с вода. Според специалистите, ако дупката се отцеди за 8 -10 часа, то мястото е подходящо за засаждане на цветя. Ако дренажът не е добър, е желателно да добавите нова почва или компост. Също така почвата, в която ще се засаждат цветя, трябва да е добре почистена от листа, камъни и др. и прясно прекопана.

Как да изберем подходящи цветя за засаждане?

Изборът на цветя е преди всичко въпрос на лични вкусови предпочитания. И все пак е добре когато създавате цветни лехи да поддържате видов баланс и хармонична комбинация от растения. 

Цветята, чийто жизнен цикъл е един сезон, се засаждат лесно, но този процес трябва да се повтаря ежегодно. Те изискват и по-внимателна грижа, докато многогодишните цветни култури са по-непретенциозни. Ако условията ви за отглеждане на цветя не са чак толкова добри, но пък искате да имате цветни лехи, то може да изберете видове, които издържат при всякакви условия. Сред тях са видовете карамфилче, мушкато, петуния, хортензия, върбинка, адениум, армерия, тлъстига и др.

Как да се грижим за цветята?

Пролетта е времето, в което да се погрижите за почвата в цветната градина. Можете да я обогатите с компост, който ще позволи задържането на влага в пръстта през предстоящите летни горещини. Добре е да почистите плевелите, изсъхналите листа и падналите цветове. За по-чувствителните на температурни промени цветя могат да се подготвят специални защити, като например пластмасови бутилки с изрязано дъно, които да се поставят върху растенията при лошо време.

Почистването на опадалите листа и цветове продължава и през лятото, но тогава приоритетно е и редовното поливане на цветята. То трябва да се прави рано сутрин, а не през деня, защото тогава водата ще се изпари много по-бързо и почвата няма да има време да я абсорбира. Освен това капките вода по листата и цветята ще ускорят изсъхването им заради отражението на слънчевите лъчи.

Основната задача през есента е да почистите земята от килима от нападали листа. Те могат да не се изхвърлят, а да се запазят, да се смесят битови отпадъци и да се превърнат в компост. В края на есента можете да се погрижите и за преместването на цветята, които не обичат ниските температури, на по-подходящи места.

Какви спомагателни инструменти и консумативи са ни необходими?

Без значение дали сте любители или опитни градинари трябва да се запасите с инструменти като мотичка, конус за засаждане, лопатка за плевели, разрохвач, гребло, изкоренител. Всички тези спомагателни инструменти ще улеснят в значителна степен работата ви по засаждане на цветни лехи и последващата им поддръжка. За улеснение на градинарите прозиводителите предлагат и комплекти от най-често използваните градински инструменти. За добри резултати е желателно да си набавите и торове за растения, както и почвени смеси и торф, които да способстват благоприятното развитие на растенията.

Коментари (0)

Няма коментари към момента