fbicon
×

Погрижете се за приятен престой с необходимото оборудване и аксесоари

Отпускарският сезон е в разгара си и почти всеки е на почивка или в очакване на такава. Наближава и вашето време за отдих и зареждане с нови сили, а този път сте планирали почивка на къмпинг. Подготвили сте си багажа, но все пак нещо сте пропуснали. В тази статия ще се опитаме да обобщим кои са най-важните принадлежности, които е желателно да си носите на къмпинг. А те са свързани най-вече със спането, храненето и осветяването на пространството, в което ще почивате. Разбира се, тук не става въпрос за основното средство, свързано с къмпингуването, а именно палатката. Ясно е, че тръгнете ли на къмпинг, трябва да имате и палатка, а каква да бъде тя, си решавате вие.

Осигурете си комфортен сън с дюшек или матрак за къмпинг

Наслаждавате се на природата и топлото време, но настъпва нощта и времето за сън, а е важно той да е пълноценен. Вече се предлагат достатъчно средства като дюшеци за къмпинг, надуваеми матраци и възглавници, спални чували и шалтета, с които да си осигурите повече удобство и комфорт. Така ще изолирате и хладината, идваща от почвата, и ще създадете допълнителни условия, за да не ви е студено. Освен единични, се предлагат и двойни надуваеми матраци/дюшеци, така че можете да си спретнете едно истинско семейно ложе. Надуваемите дюшеци и матраци биха могли да се използват и на плажа, но е желателно след употреба да се почистят и подсушат, особено ако имат текстилна част.

Помислете за допълнителен комфорт с постелки или шалтета

Няма да ви е излишна и постелка или шалте, с които ще си осигурите още по-голям комфорт. Те изолират значително проникването на студ и влага от почвата и намаляват неудобството от неравностите. Предлагат се модели с различна дебелина и съответно колкото тя е по-голяма, толкова по-приятно е ходенето по тях. 

Не пропускайте стола за къмпинг

Не пропускайте и стола за къмпинг, който е много съществена част от екипировката за престой на открито. Тези столове са проектирани да бъдат преносими, леки и удобни, което ги прави идеалния аксесоар за къмпингуване, пикници и други дейности на открито.

Приготвяйте вкусна храна с подходящо оборудване

Едно от любимите занимания по време на къмпинг е приготвянето на вкусна храна, насладата от която е още по-голяма заради консумацията на открито. Все пак храната, приготвена на жив огън, има по-различен вкус, и е предизвикателство за всеки къмпингар. За да приготвяте бързо и лесно желаната храна, трябва да разполагате и с необходимото оборудване. Ето някои от основните неща:

  • Скара, барбекю, грил, газов котлон
  • Въглища/контейнер с газ
  • Разпалки/кибрит/запалка
  • Съдове за готвене
  • Кутии за съхранение на храна
  • Прибори за готвене и сервиране
  • Съдове за хранене

Добре е да помислите и за неща като ветрозащитна преграда за грил/котлон, дъска за рязане, фолио за готвене, веро, гъбичка за миене на съдове и кърпа за подсушаване на съдовете. Трябва да имате на разположение и бутилки за вода или сгъваем контейнер за вода.

Съхранявайте храната и напитките в хладилна чанта

За да съхранявате възможно най-дълго храната задължително трябва да разполагате и с хладилна чанта и необходимите охладители. Хладилните чанти предпазват храната от разваляне и поддържат напитките студени. Хладилните чанти се делят основно на два вида: пасивни и активни (електрически). Предлагат се малки и големи модели, твърди и меки, хладилни раници.

Осигурете си и осветление

Сред необходимото оборудване за къмпинг попадат и осветителните тела. Никак няма да е приятно, ако ви се наложи през нощта да посетите тоалетна или да приберете нещо забравено и навън е непрогледна тъмнина. За целта можете да осветите пространството около вашата палатка с помощта на къмпинг лампи. С тях можете да осветявате и вътрешността на палатката и да си създадете чувство на уют и комфорт. 

Предложенията за осветление за къмпинг са разнообразни - газови лампи, акумулаторни лампи, лампи със соларен панел, LED  осветителни тела, лампи и фенери с динамо зареждане, челници със зареждащи се в USB батерии. Плюсът е, че тези продукти могат да се ползват и в градината, двора, при излети и походи в планината.

Допълнителни аксесоари и принадлежности

Какви други аксесоари и принадлежности биха могли да ви бъдат от полза по време на къмпинг? Един много полезен и практичен инструмент е брадвата за къмпинг. Тези инструменти са компактни и удобни и ще ви бъдат чудесен помощник по време на престоя сред природата. Няма да съжалявате и ако имате сгъваем джобен нож или многофункционален модел. Не губете време и си набавете необходимите принадлежности за къмпинг, които ще ви помогнат да имате една наистина незабравима почивка. 

Коментари (0)

Няма коментари към момента