fbicon
×

Подовата настилка предопределя атмосферата на всеки дом

Подовата настилка създава атмосферата на всяка стая или помещение в нашия дом. Тя е основата, която предопределя и цялостния интериор. Обикновено се насочваме към ламиниран паркет, който е и най-изгодната инвестиция за подова настилка. Още повече, че разнообразието от модели е огромно - можем да избираме измежду повърхности от дърво до камък, а и производителите се стараят всяка година да предложат нови, още по-иновативни настилки. Но чудили ли сте се дали пък да не изберете дюшеме? Какви биха били предимствата и недостатъците?

Какво различава дюшемето от паркета?

Дюшемето е масивна дървена настилка, изработена от дъб, орех, бук, чам или др. Дъските са с големи размери, както на ширина, така и на дължина, а дебелината може да варира от 2 до 4 см. Дюшемето е естествен и безопасен материал, има добра изолация и дълъг живот. Монтажът му обаче отнема повече време, тъй като е необходимо първо да се изгради дървена скара, върху която да се монтира настилката. Подходящо е за по-големи помещения. Трябва да се пази от влага, а след време може да се появят и фуги, ако дървесината се свие поради естествените сезонни промени. Преди полагането му трябва да се изчака замазката да изсъхне добре, за да не се деформира и набъбне. Друг недостатък е, че при липса на шумоизолация, могат да се чуват стъпки при ходене по тази настилка. 

Традиционният паркет се произвежда от дървен материал и може да бъде от определено качество (А или B). Може да се реновира, като се цикли, шлайфа, полира или лакира. Има много добри топлоизолационни качества. Недостатък е, че е неустойчив на влага и лесно може да бъде повреден. Също така първоначалната инвестиция за него не е малка. 

Видове паркет

Паркетът може да бъде масивен или трислоен, при който само най-горният слой е от масивна дървесина, а долните два са от иглолистно дърво. 

Масивният паркет може да се реновира чрез циклене и пренареждане, като така животът му се удължава многократно спрямо трислойния, който може да се цикли от един до три пъти. 

Днес най-масово разпространен е ламинираният паркет, който има многослойна структура, в това число и синтетични материали, и се монтира бързо и лесно (най-често посредством клик система). Той е здрав и издръжлив, поддържа се и се почиства лесно. Характеризира се с богат избор на цветове и шарки и е масово достъпен заради по-ниската си цена. 

От какво се прави ламинираният паркет?

Основата на ламинирания паркет или ламинат, както е по-познат, се състои от настъргана дървесна маса (HDF), върху която е нанесен декоративен слой с шарка, покрит със защитен меламинов филм. Ламинатът може да е изграден от пресовани дървесни частици (ПДЧ), меки дървесни частици (МДФ) или твърди дървесни частици (ТДЧ). В долната част на основата е залепена импрегнирана със смола дебела хартия. Смолата предпазва дървесната част от влага и наранявания, което още повече удължава живота на ламината.

Какъв ламиниран паркет да избера? 

Двете основни характеристики, определящи качеството на ламинирания паркет, са класът на натоварване и износоустойчивостта. Класът се обозначава с цифри (21, 22, 23, 31, 32, 33, 34), а износоустойчивостта с инициали (AC1, AC2, AC3, AC4 и AC5 ). Ламинатът с клас на натоварване от 21 до 23 е предназначен за домашна употреба, а този с клас от 31 до 34 – за търговска среда, като покачването на стойностите предопределя и по-интензивна употреба на настилките.  

Настилката с износоустойчивост AC1 е подходяща за помещения с по-ниска натовареност, каквито са например спалните. С малко по-голяма издръжливост е ламинатът с клас AC2. Този с клас AC3 е предназначен за по-натоварени помещения като дневни и трапезарии. Ламинатът AC4 e идеален за офиси и малки магазини, а този с износоустойчивост AC5 e подходящ за търговски площи с висок трафик. 

Дебелината на ламината може да варира от 6 до 12 мм, като по-голямата дебелина предполага и по-голяма издръжливост при натоварване. Други важни фактори, предопределящи качеството, са устойчивостта на вода и влага, удароустойчивостта, устойчивостта на петна. 

Как се поставя ламинираният паркет?

Ламинатът може да се поставя и чрез лепене, но определено поставянето чрез клик система е за предпочитане. От друга страна уплътняването при поставянето на ламинат чрез лепене не позволява появата на фуги между отделните дървени елементи и проникването на прах през тях.

Специалистите съветват ламинираният паркет да престои в помещението от 24 до 48 часа, за да се климатизира към температурата и влажността в него.

Добрият монтаж изисква подът да бъде равен и добре нивелиран, сух и почистен. За обиране на неравностите върху пода се нареждат подложки за ламинат с дебелина 2-3 мм. По-качествените подложки, като фибрановите и кокосовите, допринасят и за шумо и топлоизолацията на настилката.

Ламинатът се полага без твърдо закрепване към основата, образувайки т. нар. „плаващи подове“. Специалистите препоръчват посоката на редене да е перпендикулярна на прозореца, за да не се виждат сглобките. От стените задължително се остава отстояние около 8 – 15 мм, за да се избегне издуване на настилката при случайно овлажняване. След поставянето на дъските се поставят и первазите, ъглите, тапите и снадките. 

Как се чисти и поддържа ламиниран паркет?

Ламинатът се почиства най-добре с прахосмукачка и навлажнена кърпа/моп. Важно е едрите частици като трохи, парченца храна, счупени вещи и др. да се отстраняват редовно, за да не се създадат драскотини при стъпването върху тях.

Добре е прахът да се почиства поне веднъж седмично с леко навлажнен моп или стирка. Ако използвате препарат, то е желателно да е предназначен специално за ламиниран паркет. Препоръчителни са по-щадящи препарати със слаб химичен състав, а при упорити петна се допуска използването на неабразивни препарати и спрейове. 

Добър помощник за почистването на ламината са и парочистачките, загряти на по-ниски градуси, които, освен че премахват замърсяванията, отстраняват и микробите по повърхността.

Проникването на вода или влага през фугите на ламината, при разливане на течности например, може да предизвика подуване и огъване на дъските, затова е важно да попиете течността възможно най-бързо.

Ако по вашия ламиниран паркет има петна от восък или дъвка, можете да ги почистите като поставите върху тях кубче лед в найлонов плик или фолио, а след като се уверите, че петната са се втвърдили достатъчно, ги изстържете с пластмасов нож или стъргалка. Капки боя, лак за нокти или мастило могат да се почистят с обикновен спирт, но като се третира само петното.

За омекотяване на краката на мебелите могат да се използват предпазни подложки или предпазни филцове. В случай че имате домашни любимци, трябва да следите ноктите им да са изрязани, защото могат да увредят настилката. 

Не е желателно и върху ламината да се поставят директно саксии с цветя, дори и с непромокаеми подложки. За да не се появи конденз и да се увреди настилката, могат да се използват стойки или етажерки.

Можете да се възползвате и от специални препарати за подсилване на блясъка на ламинирания паркет, които са на съвсем достъпни цени. 

Какъв лак се използва за паркетните подови настилки?

За поддържането на добрия вид на външния слой на паркетните подови настилки може да се използва специален лак. Той може да се приложи върху леко повредена, както и върху много износена повърхност. Така ще се прикрият драскотините и значително ще се продобри външния вид на настилките. 

Целта на паркетния лак е не само да придаде привлекателен външен вид на подовите настилки, но и да ги предпази от мръсотия, механични въздействия, влага, влиянието на ултравиолетовата радиация и други негативни фактори. Желателно е да се използват лакове за паркетни настилки с изключителна здравина и устойчивост на абразия, за да се осигури подходяща защита на пода. 

От голямо значение е и устойчивостта на влага, химикали и слънчева светлина. Добре е филмът, който се получава при изсъхването на лака, да е достатъчно еластичен, за да се избегне напукване по време на работа.

Паркетните лакове могат да бъдат водоразтворими или водни, безводни, на базата на изкуствени смоли, издържащи на киселини. Не е желателно за ламинат да се използва лак за изцяло дървен паркет, тъй като той е проектиран изцяло за работа с дърво. За да се избере подходящ лак за ламинат трябва да се има предвид от какъв материал е направено защитното ламинирано покритие. Ако то е акрилно, се използва акрилен лак, а ако е полиуретаново – лак на полиуретанова основа.

И все пак трябва да се има предвид, че производителите на ламинати не препоръчват те да се лакират. Аргументите им са, че повърхността на дъските е много гладка и с ниска адхезия, което ще улесни отлепването на лаковия слой. Освен това, тъй като плоскостите се редят в плаваща конструкция, при движение в резултат на температурни промени или промени във влажността лакираните дъски могат да се счупят.

Коментари (0)

Няма коментари към момента