fbicon
×

Хавлиите от микропамук или бамбук - неповторимо усещане за мекота

Хавлиите са неизменна част от текстилните изделия в дома ни. Ползваме ги в банята, кухнята, във фитнеса, на плаж, при пътувания. Искаме да попиват добре, да са меки и пухкави, качествени и не на последно място красиви. Ясно е, че високото качество се определя от високата цена, но какво трябва да имаме предвид при избора на хавлиени кърпи, така че да останем доволни от покупката си?

Изберете хавлиени кърпи от естествени материи

Преди всичко е добре да избираме хавлиени кърпи от 100% естествени материи. Повечето производители предлагат хавлии от 100% памук, но в търговската мрежа могат да бъдат открити и изделия с изкуствени примеси, които не са толкова добре попиваеми.

Хавлиените кърпи от изцяло памучни материи попиват отлично влагата, не оставят мокро усещане при контакт с кожата, меки и нежни на допир са и съхнат бързо. Кърпите от 100% памук са изключително устойчиви, не губят своята форма и цвят. Те се характеризират и с антибактериални и антиалергенни свойства, което е от особено значение за хората с алергии към определени материи. 

С тези свойства се отличават и хавлиените кърпи от 100% микропамук. Това, което ги различава, е памучната прежда, която се използва за изработването им, а именно с нулево усукване. Кърпите от микропамук, както и тези с меко или ниско усукване, имат пухкав външен вид и създават усещане за мекота. Кърпите с нулево усукване имат по-добри свойства на абсорбиране на вода, по-обемисти са и с по-голяма дебелина и се възприемат като луксозни хавлиени изделия. Устойчивостта им на абразия е по-ниска спрямо кърпите от 100% памук, затова е препоръчително да се сушат в сушилня на по-ниска температура.

Хавлиените кърпи от бамбук също са плътни, с копринена мекота, попиват добре и изсъхват много бързо. Подходящи са за хора, които обичат да вземат душ често, поради бързото им изсъхване. Имат лека лъскавина, която допълва елегантния им вид. 

Плътност на хавлиените кърпи

Плътността на хавлиените кърпи се обозначава като грам на квадратен метър (гр/кв. м) и стандартно е около 400 гр/кв. м. Хавлиите с плътност 400-620 гр/кв. м са идеални за баня, за гости, за плаж. Тези с плътност 300-400 гр/кв. м са по-леки и изсъхват по-бързо. Подходящи са за кухня, фитнес, басейн, за хотели. Кърпите с по-голяма плътност (над 620 гр/кв. м) са най-дебели и с най-високи попивателни способности. Те обаче са и по-трудни за поддръжка в дълготраен аспект тъй като съхнат по-бавно след употреба. Това води до по-бързо износване на материята и появата на неприятна миризма. 

Какви размери хавлии се предлагат?

Няколко са стандартните размери за хавлиени кърпи – за ръце/лице, за глава, за тяло/баня. По-малките хавлии  се използват за ръце, лице и крака, а по-големите – за баня. Хавлиените кърпи, подходящи за лице/ръце, са с размери от 30x50 см до 50x90 см (има и варианти 40x70 см и 50x85 см). Има и по-малки квадратни хавлиени кърпи (30x30 см), които могат да се използват от гости за лице. Обикновено се ползват еднократно, след което се слагат за пране.

Кърпите с размери 50x90 см, 50x100, 60x110 см са добър избор за коса. За крака често се предлагат кърпи с размери 50x50 см. Размерите, подходящи за тяло/баня, са 70/140 см, 90/170 см, 100/150 см, 100/160 см, 100/170 см, като по-големите размери са предназначени за по-едри хора.

С размери 30x50 см, 40x60 см и 50x70 см обикновено са хавлиените кърпи, подходящи за кухня. Детските хавлии за лице/ръце най-често са с размери 50x70 см.

Как да се грижим за хавлиите си?

Правилните грижи за хавлиите обуславят и по-дългосрочното им използване и запазването на добрия им външен вид. Преди всичко не е желателно да се перат при температура, надвишаваща 60 градуса. За цветните памучни хавлиени кърпи най-подходяща е температура 30-40 градуса (30 гардуса за хавлии от микропамук), а за белите може да е и по-висока. Добре е да се използват качествени и меки перилни препарати, като се слага половин доза. Използването на омекотители, ароматизатори и избелващи вещества не е желателно, тъй като могат да повредят качествата на тъканта. 

Желателно е новите хавлии да се изперат преди първото ползване. Също така е препоръчително хавлиите да се перат отделно от останалото пране, както и белите да се перат отделно от цветните. Добре е хавлиите да се перат в хладка вода и да се изплакват допълнително (програма с допълнително изплакване).

Специалистите съветват хавлиените кърпи да се сушат на открито, но ако все пак се налага да се ползва сушилня, трябва да е на по-ниска температура и при възможност да се добави тенис топче. Гладенето на памучните хавлии пък може да наруши попивателните им качества.

При често използване на хавлиите е желателно да се перат 1-2 пъти седмично, а ако са много мокри да се подменят.

Кои са най-популярните производители на българския пазар?

С доказано качество и добре познати на потребителите са продуктите на Яна Панагюрище и Aglika. Сред предлаганите в търговската мрежа у нас хавлии са и тези на марките MIKA, BULGARIA TEX, Roxyma Dream. Разнообразието от цветове и дизайни предопределя и разнообразието от цените. Най-евтини са едноцветните модели с малки размери (30x30 см и 30x50 см), при които цените стартират от 4-5 лева. Цените на по-големите хавлии за баня (70x140 см) започват от около двадесетина лева.

Коментари (0)

Няма коментари към момента