fbicon
×

Подгответе се за вкусни вечери със съвременно барбекю

Какво обичате да правите най-много през лятото? Да ходите на плаж и излети? Да почивате? Със сигурност сред най-честите отговори ще е и този – приготвяне на барбекю в добра компания. Просто няма начин да не планираме среща с приятели на открито и да не предвидим барбекю. Идеята за вкусни ястия, приготвени на скара или грил в компанията на чаша изстудено питие, е толкова примамлива и изкушаваща, че понякога печем меса и зеленчуци на тераси и балкони на апартаменти, което вероятно не са харесва на някои наши съседи.

Приготвянето на барбекю в двора или градината е класика и любимо занимание на майсторите на грила. Какви модели барбекюта обаче се предлагат на пазара и какъв да бъде вашият избор, в случай че сте се насочили към такава покупка.

Видове барбекюта

Барбекютата се разделят на три основни вида според начина им на работа - на въглища, газови или електрически. Има и комбинирани модели, които могат да работят и с въглища, и с газ. 

Барбекютата на въглища се разпалват предварително и се изчаква определено време до достигане на идеална за печене температура. Освен въглища, могат да се използват и брикети. От качеството на въглищата зависи продължителността и температурата на горене. Барбекюто на въглища може да бъде и зидано от огнеупорни тухли, като е снабдено с комин за теглене на пушека. Изгражда се върху подравнена бетонирана площадка. Храната, изпечена на барбекю на въглища, е с отлично качество и опушен вкус.

За газовите барбекюта се използват бутилки с пропан или с природен газ, а най-съвременните модели могат да са снабдени и с керамични инфрачервени горелки. При този вид барбекюта нагряването става много по-бързо, а температурата се контролира по-лесно. Има модели с допълнителни странични газови котлони, вградени смоукъри за опушване на месото, чевермета, както и с термометър, добавящ нотка професионализъм. На моделите с керамична решетка се получават месни продукти с изпечени кафяви линии, характерни за добре направеното барбекю, а на тези с куполен капак – вкусни обемни хапки. 

Електрическите барбекюта се захранват с електрически ток, като имат по-малка мощност в сравнение с тези на въглища и газ. Храната се приготвя на специални нагряващи плочи. Повечето модели са с компактни размери и могат да се използват както на открито – в двора или градината, така и на закрито, например в остъклен балкон. 

Различните видове барбекюта са предимно с капак, който предпазва от пръскане на мазнина и пушек и допринася за по-добро контролиране на температурата и топлината. При печенето при затворен капак пушекът остава вътре и така храната придобива неповторим пушен аромат.

Малко или голямо барбекю

Отговорът на този въпрос зависи най-вече от това колко често ще го използвате и за колко души ще готвите. Ако ще приготвяте порции за двама-трима души, сравнително чество, то е по-добре барбекюто да е по-малко. Има компактни и лесно преносими метални барбекюта на въглища, които се събират спокойно в багажник на кола. Най-малките модели са с височина около 50 см и диаметър около 30 см. 

Ако се събирате големи компании или предвиждате да нахраните повече хора, то е добре да разполагате с барбекю с по-голяма площ за печене. Има по-големи модели преносими барбекюта – с удобна дръжка или колелца, позволяващи лесно да ги местите на различни удобни за вас места в двора или градината. 

Най-големите модели барбекюта са предимно газови и на въглища, изработени са от неръждаема стомана, чугун или керамика, имат допълнителни приставки и рафтове, могат да имат няколко зони за готвене, както и колелца за по-лесно транспортиране. На тях можете за кратко време да приготвите множество пържоли, кюфтета, шишчета и други подобни вкусотии. 

По отношение на материала може да се отчете, че барбекютата от неръждаема стомана са най-качественият и скъп вариант. Чугунените барбекюта се нагряват по-бавно, но пък задържат топлината за по-дълго. Керамичните модели имат красив дизайн и изразходват горивото икономично, тъй като под капака им храната са готви развномерно от всички страни. При тях обаче има риск да се счупят при силен удар или да се напукат при неправилна експлоатация.

От какъв материал са скарите на барбекютата

Скарите на барбекютата най-често са направени от неръждаема стомана с хромирано покритие, емайлирана стомана или лят чугун. Скарите от неръждаема и емайлирана стомана са устойчиви на ръжда и по-лесни за почистване. Чугунените скари разпределят много добре топлината и оставят хубави шарки при печене. 

Решетките обикновено са с кръгла или продълговата форма, като се предлагат и специални решетъчни форми за печене на риба например. 

Как да печем на барбекю

Има няколко основни правила, които трябва да следвате при печене на барбекю. Трябва да почиствате редовно скарата, за да избегнете залепване на продуктите и да ги овкусявате поне час преди да ги печете. Според специалистите трябва да се намазняват продуктите, а не скарата, защото мазнината изгаря при висока температура. Не е желателно да се добавят сосове или марината върху месо, което вече се пече. Препоръчително е и да се използват специални инструменти за барбекю и задължително да хвърляте по едно око, докато печете на скарата.

Месните продукти като пържоли, шишчета, кюфтета, кебапчета е по-добре да се приготвят на добре загрято на висока температура барбекю. Гответе за кратко като непрекъсанто следите продуктите, които се пекат. Риба, пилешко месо, зеленчуци и плодове е желателно да се пригитвят на по-ниска температура. 

Консумативи и помагала

Приготвянето на барбекю ще е много по-лесно, ако разполагате с необходимите аксесоари. Става въпрос за изделия като щипки, шпатули ножове и вилици за барбекю, шишове за печене, духало за барбекю, течност или подпалки за разпалване, четки за барбекюта, които ще улеснят в голяма степен приготвянето на храната и последващото почистване. Приборите разполагат с удобни дръжки и в повечето случаи могат да бъдат и окачвани.

Преди всичко обаче трябва да си набавите горивния материал. Както вече стана ясно, освен дървени въглища, можете да ползвате и брикети, като се предлагат и ароматизирани такива. 

Как да приготвите марината и сосове

Безспорно една от тънкостите на доброто барбекю е приготвянето на марината, в които да престоят различните меса, и сосове, с които да се овкусят. Универсалната марината, която е подходяща и за месни продукти, и за зеленчуци, съдържа растителни масла, балсамов оцет, соев сос, сол, захар, лук, черен пипер и други подправки. Може да се използва за всички видове месо, птици, гъби и зеленчуци. В маринатите могат да се добавят и различни цитрусови плодове, готови сосове, алкохолни напитки, корени.

Ето и една рецепта за сос за барбекю, която ви препоръчваме: соев сос (2 с. л.), сос уорчестър (2 с. л.), мед (3 с. л.), горчица (2 с. л.), лимонов сок (2 с. л.), бира (1 ч. ч.), по желание сос чили. Съставките се смесват и се варят на умерен огън около 20 минути. Сосът е подходящ за пържоли, ребърца, пиле. 

Коментари (0)

Няма коментари към момента