fbicon
×

Градински шатри и павилиони от DS Home - създайте си комфорт на открито

Летните вечери на открито са нещото, което чакат с нетърпение всички, които имат на разположение двор, градина или друго открито пространство. Това е времето, в което се отдаваме на релакс и почивка, приятни разговори със семейството или приятели, консумация на вкусна храна и напитки. И все пак. Времето винаги може да ни изненада със силен вятър или дъжд и за да не се налага да се втурвате веднага към дома, можете да помислите за градинска шатра, с която да оформите чудно закътано местенце във вашето открито пространство.

Защо да изберем градинска шатра

Градинските шатри са чудесно решение за предпазване от силното слънце, дъжд или вятър. В тях можете и да се уедините и скриете от любопитни погледи, стига да изберете модел със странични стени или завеси. Можете да създадете кът, в който децата ви да играят и се забавляват, без да се притеснявате, че ще пострадат от силното слънце или лошо време. Можете да свършите и служебни ангажименти, наслаждавайки се на ароматно кафе или любима напитка на открито. Като допълнително предимство можете да изберете модел с мрежа против комари, с LED осветление или с красиви арки, който ще ви помогне да създадете едно наистина функционално и приказно място, съобразно вашите предпочитания и усещане за естетика. 

Видове градински шатри

Асортиментът от шатри е доста разнообразен. Предлагат се модели с различна форма на покривната част – трапецовидна, овална, пирамидална. Според теглото шатрите могат да бъдат леки (с тегло 1-3 кг) и масивни. Дизайново могат да бъдат решени със страници или без страници. Шатрите се класифицират и съобразно вложените материали и начина на закрепване и стабилизиране.

В повечето случаи са мултифункционални и могат да се използват както за градина, така и за къмпинг и за различни търговски и развлекателни дейности на открито.

Сгъваема шатра тип хармоника

Сред най-популярните и широко използвани модели са сгъваемите шатри тип хармоника. Благодарение на конструкцията тип „хармоника“ те се разгъват и сгъват за много кратко време. Служат основно за предпазване от силно слънце или слаб дъжд. Лесни са за употреба, със стабилна конструкция, изключително здрави и издръжливи.

Могат да се поставят в градината, да се използват за плаж, за открит търговски обект или за други мероприятия. Подходящи са и за партита, сватби, тийм билдинг, изложения, риболов, за рекламни цели. 

Бяла градинска шатра

Макар че се предлагат градински шатри в най-различни цветове, едни от най-предпочитаните са моделите в бял цвят. Интересът към тях може да се обясни с това, че белият цвят привлича по-малко слънчева светлина и е най-подходящ за отразяване на светлината и усилване на осветлението, което прави шатрата по-комфортна и приятна.

Освен това белият цвят се съчетава добре с всякакви цветове и теми, което ще улесни избора на мебелите или оборудването, което планирате да поставите под шатрата. Белите шатри изглеждат елегатно и стилно и са особено подходящи за събития като сватби, фирмени партита, рождени дни, пикници и други. 

Размери на шатрите

Стандартите за размери при шатрите се класифицират на 3, 4 метра и по-големи. Най-малките шатри обикновено са с размери 2x2 м. Най-удачни за средно големи градини и дворове са шатрите с размери 2x3 и 3x3 м. Те са достатъчно големи, за да поберат комплект маса със столове за хранене, мека градинска мебел или няколко шезлонга. Ако обичате често да посрещате големи компании или имате голямо семейство, по-добре да изберете по-голяма шатра, например с размери 3x6 м.

Добър вариант за градински партита, барбекюта и събития като рождени дни са шатри с размери 6x6 м. За събития като сватби и малко фирмени партита са подходящи шатри с размери 10x10 м.

По-големи размери шатри могат да се използват за мероприятия като конференции, изложби, големи фирмени партита. За масови събития като концерти, фестивали, спортни мероприятия са добър вариант шатри с размери 20x30 м или по-големи.

Страници и платнище за градинска шатра

Страниците правят една шатра по-надеждна. Те осигуряват допълнителна защита от вятър, дъжд и насекоми. Част от моделите се предлагат със страници, обикновено две, но такива могат да бъдат поръчани и допълнително и така да се създаде напълно заградено пространство. Изпълняват ролята на стени, които обикновено имат прозорчета.

По-евтините шатри са с платнище от полиетилен, което не е чак толкова трайно. По-добрият вариант са шатрите с покривен материал и страници от водоустойчив полиестер. Тази материя не се мачка, изсъхва бързо и е лесна за почистване. Полиестерните тъкани са устойчиви, издръжливи във времето и цветът им не избледнява.

Скелето на стандарните шатри е съставено от рейки, които могат да бъдат от алуминий, стомана, карбон или фибростъкло. Рейките подсигуряват стабилността, здравината и устойчивостта на шатрата. Колчетата за осигуряване придават допълнителна здравина на конструкцията. Чрез тях шатрата става по-устойчива на силен вятър и буря. Колчетата могат да бъдат пластмасови, алуминиеви, стоманени, разширяващи се. 

Градински павилиони

Градинските шатри тип павилион са със стабилна метална конструкция, със странични завеси и с двоен покрив за вентилация. Допринасят за елегантната и стилна визия на екстериорното пространство. Идеални са за романтична вечеря навън, градинско парти или просто за разпускане с любим коктейл. Изработват се от издръжливи на слънце и влага материали като стомана, алуминий, дървесина, устойчиви на UV лъчи поликарбонатни плоскости. Платната за засенчване са от здрави, гъвкави и дълготрайни материали. Могат да са с пердета или римски щори или пък  с подвижни сенници. Едно е ясно – градинските павилиони са красиви и функционални и биха намерили място във всеки двор. 

Каква е инвестицията за градинска шатра

Цените на градинските шатри са най-разнообразни и варират в зависимост от размерите и конструкцията. По-олекотените сгъваеми модели, с размери 3x3 м, могат да се намерят и на цени под 100 лева. Инвестицията за шатра тип павилион, с размери 3x3 м, с мрежи против комари и LED светлини обикнoвено надхвърля 500 лева.

Коментари (0)

Няма коментари към момента