fbicon
×

Отгледайте си сами вкусни зеленчуци и плодове с помощта на оранжерия

Някога хрумвала ли ви е идеята да замените живота в градски условия с такъв на село или в близост до града? Приисквало ли ви се е сами да си отглеждате плодовете и зеленчуците, които да консумирате? Смели идеи, но ако все пак стигнете до реализацията им, добре е да се погрижите и за добри условия за отглеждане на земеделската продукция. Един от най-рационалните начини да си набавите витамини и полезни хранителни вещества е да се сдобиете с оранжерия или парник.

Каква оранжерия да избера?

Преди да си изберете оранжерия, добре е да знаете какви видове се предлагат. Изборът, разбира се, зависи от това какви растения планирате да отглеждате и в какви обеми. Оранжериите се разделят основно на стъклени (с метална или дървена конструкция) и от поликарбонат или полиетилен, които се използват все по-масово. По отношение на формата могат да бъдат тунелни с прозорчета и врата, тип къща или сандък, куполни, с рафтове, многоъгълни (подходящи предимно за цветя). Най-опростеният и икономичен модел представлява тунелен парник от обръчи и полиетиленово прозрачно покритие.

Оранжерия от полиетилен или поликарбонат?

Оранжерия от полиетилен Оранжерия от поликарбонатни плоскости

Полиетиленовите оранжерии имат универсално приложение, лесни са за конструиране и поставяне и са примамливи с ниската си цена. За да имат по-дълъг експлоатационен срок обаче е добре полиетиленовото покритие да е подсилено с армираща мрежа и да има UV защита. Минусите са, че найлонът лесно може да бъде пробит, ако не е подсилен, търпи щети при градушка или от птици и е много светлопропусклив, поради което растенията могат да прегорят през пролетта и лятото. Освен това, реколтата е по-ниска поради невъзможността на пчелите да опрашват растенията.

Поликарбонатните оранжерии имат по-дълъг експлоатационен срок, осигуряват специален микроклимат и могат да се отопляват, което е безспорно предимство. Поликарбонатът предава лесно слънчевата светлина, има висока ефективност при съхранението на топлината и осигурява защита от конденз. При необходимост лесно могат да бъдат направени отвори за вентилация. Поликарбонатните оранжерии са по-защитени от градушки и набези от птици и опрашването на растенията е нормално. Животът на поликарбоната е около 10 години, докато на полиетилена е два пъти по-къс. Логично тези оранжерии са по-скъпи и се сглобяват малко по-бавно.

Готова оранжерия или да си направим сами?

При повече желание човек може да си направи и сам оранжерия, но плюсовете да си купите готова са ясни – няма да е небходимо да си набавяте материали, както и да отделяте повече време за монтирането. Най-лесно можете да си направите сами оранжерия от пръчки и найлон. Можете да използвате метални профилни тръби или полиетиленови тръби. Ако имате базови дърводелски умения, можете да изградите и дървена конструкция. Добре е дървеният материал да бъде допълнително обработен с импрегнант или лакиран, за да се удължи животът му. За да бъде вашата конструкция възможно най-здрава, трябва да предвидите подходящите колчета, скоби, гайки и болтове. Ако сте решили да направите по-голяма оранжерия, трябва да предвидите и врата, както и възможности за вентилация, особено ако сте заложили на поликарбонатно покритие. Има опции за механична вентилация, но най-лесно е просто да предвидите отваряеми части. В случай че имате стари прозорци или неизползваеми дъски, можете да изградите оранжерии от тях. Ако ще ползвате стари прозорци, трябва да внимавате да не остава луфт между тях. От дъски обикновено се правят по-малки парници, които се обслужват лесно, но пък нямат много площ. Какъвто и материал да изберете, погрижете се първо да почистите площта, където ще бъде позиционирана вашата оранжерия.

Какви растения можем да отглеждаме и кога е подходящо да ги засадим?

В оранжерии можете да отглеждате най-различни земеделски продукти като зеленчуци, плодове, цветя, гъби, билки, подправки, лозов вкоренен материал и др. А основното предимство на тези съоръжения е, че засаждането може да стане и извън обичайните периоди. Сред най-популярните плодове и зеленчуци, отглеждани в оранжерии, са доматите, краставиците, пиперът, зелената салата, спанакът, малините, ягодите, цитрусовите плодове, зелените подправки. Засаждането на повечето плодове и зеленчуци се прави на пролет, но засяването на разсади може да започне още през януари. Подходящи за отглеждане и през зимния сезон са подправки като босилек, градински чай, лавандула, мента, мащерка, розмарин, както и зеленолистни зеленчуци като маруля, рукула, спанак, зеле.

Поддръжка на оранжерия

Поддръжката на оранжериите изисква поне веднъж годишно те да бъдат старателно почиствани. Най-препоръчително е това да се направи в края на периода на развитие на отглежданите растения. Препоръчително е да почистите добре всеки елемент от оранжерията. Ако тя е със стъклени прозорци, те трябва да бъдат добре измити. Нападалите листа трябва да се разчистят, за да се предотврати разпространието на гъбични спори и други бактерии. Използваните саксии, контейнери и инструменти е добре да бъдат почистени. Препоръчително е и старата почва да бъде подменена, тъй като в противен случай лесно може да обеднее на хранителни вещества. Подгответе вашата оранжерия, засейте предпочитани от вас земеделски култури и се насладете на отгледана от вас продукция.

Коментари (0)

Няма коментари към момента